Bästa svenskfödda häst

På sommarpremieringar och en del andra evenemang delas det ut en blågul rosett till dagens bästa svenskfödda häst. Vi är stolta över att vår Aska Kry har fått en sådan vid tre tillfällen. Hon överraskadade kanske allra mest när hon var ett år och med 98898=42 poäng blev bäst för dagen i Smålandsstenar. Visst gillade vi henne, men att en ettåring är bäst för dagen... Nej, det hade vi inte ens drömt om.
 
När hon var två fick hon samma poäng och blev slagen på mållinjen av ett ardennersto som fick Elit. Men som treåring blev det diplom och 99898=43 poäng och hon blev för andra gången dagens bästa häst i Smålandsstenar. Den fina rosetten kommer från Hästnäringens nationella stiftelse och deras satsning "Horses made in Sweden". 
På Vreta Kloster var det över 60 hästar i katalogen, så konkurrensen var hård. Vi hade inte koll på vilka poäng som delats ut under dagen, men när sista häst var bedömd stod det klart att Aska hade vunnit igen, och hon hade höjt sin poäng ännu en gång. Nu fick hon 44 (998108)! Och vi fick inte med den fina rosetten på bilden, för efter den långa dagen var orken slut... 
 
Det är bra och viktigt att svensk avel uppmärksammas. Det finns goda skäl att vara rädd om svensk hästuppfödning, som ofta håller hög klass. Som köpare är det lättare och säkrare att köpa häst i Sverige. Inte minst viktigt är att här finns det tillgång till alla hästens resultat, öppet för vem som helst att ta del av. I Blå basen hittar du många raser, och här finns det stamtavlor, resutltat från exteriörbedömning och från avelsvärdering. Det finns också inlagt en massa tävlingsresultat, som ju också finns i tävlingsdatabasen.
 
Som köpare av en svenskfödd häst har man alltså ofta bra möjligheter att ta reda på många saker om hästens bakgrund. Det kan spela stor roll för hur hästen fungerar i framtiden. Det är förstås också avgörande hur den är uppfödd och utbildad, och härstamningen lägger grunden till hästens möjligheter. Om du kollar upp att allt detta uppfyller de krav du har (och förstår att en bra häst också kostar mer än en med sämre bakgrund), så har du bra chanser att inte bli besviken.
 
Men det är klart: hästar är levande varelser. Det finns inga garantier. Man kan bara öka chanserna genom ett genomtänkt val. Det finns oseriösa säljare här med. Och visst finns det en massa fina hästar från andra länder också. Men det kräver större kunskap att göra en bra affär i ett annat land, och det innebär större risker.
 
Jag är väldigt glad för Askas fina utmärkelser, och jag kan knappt fatta att hon kunnat vinna tre sådana rosetter, och det redan vid fyra års ålder. Det blev inte sämre av att jag vann en tröja med "horses made in Sweden"-tryck nyligen, plus en bok som jag ska läsa i sommar. Det var förresten med en bild på Brusali - Askas dotter - som jag vann dessa priser i en fototävling.
 
Riktigt roligt var det också att även på nästa sommarpremiering - den i Tvååker - var det en fjording som vann rosetten. Grattis till TheMas Matcha och hela teamet runt henne! Och förstås lika kul att det gick lika bra även på årets tredje premiering. I Bjärsölagård vann Medea Grönkulla med 43 p, precis som Matcha! Grattis till er med! Jag säger bara avel är ingen tillfällighet. Lite tur behövs för att nå hela vägen, men grunden måste vara lagd. Jag önskar alla andra uppfödare lycka till på kommande premieringar! Det är roligt när många raser möts så här.
 
Det jag möjligen kan tycka är att HNS kampanj fått ett lite olyckligt namn. Visst vill vi sälja svenska hästar till utlandet, men jag tror att den största marknaden att vinna är den svenska - att få avsättning för svenska bra hästar i Sverige, till vettigt pris. Och då tycker jag att man kunde prata svenska hela vägen. Men det är ju en detalj. Om vi får fler att förstå värdet av en bra och väl uppfödd svensk häst så räcker det långt!
 
 
0 kommentarer