Kan man äta sig ur klimatkrisen?

 
 Kan vi rädda klimatet genom att äta rätt? Kan vi hjälpa världen om alla blir veganer? Är korna det största hotet mot klimatet, med sin metan. En del vill ju tro det, och de driver ofta tesen hårt. Så hårt att till och med myndigheter hoppar på trenden utan att granska fakta noga. Alla vill ju vara goda, och ingen vill driva jorden till undergång.

Jag fick tips om ett intressant webinar, som delade föreläsningar med olika experter inom detta område. En av föreläsarna var professor Frank Mitlonehner från Davis, University of California. Han titulerar sig ”Air quality specialist”, och jag delar en del av hans siffror i dagens inlägg.

·  Om alla i USA skulle gå över till vegansk diet, helt utan animaliska proteiner, skulle världens utsläpp av växthusgaser minska med 0,5 %. Samtidigt visar siffror att vegandiet leder till den allra största förlusten av biologisk mångfald jämfört med andra dieter. Så det är tveksamt om det alls är någon vinst.

·  Om man skiftar från blandad kost till vegandiet så sänker man utsläppen med 0,8 ton koldioxidekvivalenter per år. Men om man flyger över Atlanten en gång så förbrukar man (per passagerare) 1,6 ton… Att fokusera på vårt resande gör alltså mycket större skillnader än vad vi får med ändrad kost.

·  Det är väldigt stor skillnad på hur mycket växthusgaser som produceras per kilo kött i olika delar av världen. Detta gäller både mjölk och kött, och länder som Brasilien och Indien har mångdubbelt högre värden än EU, där Sverige dessutom ligger väldigt bra till. Faktorer som påverkar detta är djurens hälsa, fertilitet, genetik som om de fungerar bra innebär att färre djur behövs för att producera lika mycket livsmedel.

·   Matsvinnet i världen räknas till runt 40 %, och den siffran innehåller många delar. Delarna ser olika ut i olika länder, men den totala siffran varierar mindre. I utvecklingsländer kan en betydande del bestå av skördar som misslyckas och en hög dödlighet hos djur (i Kina är spädgrisdödligheten 40 %, vilket förstås innebär ett stort svinn). I västvärlden är det mycket mat som kasseras på grund av dålig planering (ligger och blir gammal) eller som kastas bara för att bäst-före har passerats.

Så om du vill vara rädd om vår jord föreslår jag:

1.       Köp svensk mat, båda animalier och vegetabilier.

2.       Arbeta för att minimera ditt matsvinn. Lukta och smaka på mat med passerat bäst före och ta vara på allt du kan. Köp vad du kommer använda och håll koll så att inget blir förstört.

3.       Res klimatsmart. Undvik flygresor. Fossila bränslen är en viktig källa till växthusgaser, så fokusera vad du kan göra för att minska din användning. Tänk också på att minska resorna din mat gjort innan den når dig.

1 kommentar
Anna O

Vegan ska man bli om man är emot att djur dödas eller på något sätt nyttjas av människor. Men om ens motivation är att djuren ska ha det bättre, eller att miljöpåverkan av ens mat ska bli mindre, då är andra alternativ bättre. Mindre andel produkter från djur, och produkter från bättre djurproduktion. Det är ju vad du skriver om och om igen, så det ska jag inte komma här och skriva dig på näsan, men jag tycker det är värt att upprepas i kondenserat format.

Jag skulle drista mig att påstå att det allra sämsta scenariot för djuren i världen vore en situation där alla som bryr sig om den blivit veganer och allt kött som produceras äts av folk som skiter i hur djuren har det!



Svar: Så kan det vara. Hoppas det inte blir så. Men jag upplever att många som verkligen bryr sig om djur också äter produkter från djur, men väljer noga.
Stuteri Kry