Bäst i klassen!

Igår fick jag den sammanställda statistiken över sommarpremieringarna 2019. Där finns en hel del spännande läsning, tycker jag.
 
Allra gladast blev jag av att läsa sidorna om visade treårsston. I snitt för alla raser som visas på sommarpremiering blir 50,46 av de födda treåriga stona visade. För fjordhäst var det 76,19% eller 32 av 42 födda. Bra jobbat alla ni som äger dessa och tog det viktiga beslutet att åka och visa! Viktigt för aveln och vår avelsvärdering, och en bra träning för alla de hästar som kom iväg på ett litet äventyr för en ung häst.
Jag hade förstås hoppats att siffran skulle vara ännu högre - närmare 100 %. Och det är två raser som har 100 %, men det är dartmoorponny som hade två födda ston 2016 och exmoorponny som hade ett. Bra jobbat av dem, förstås, men att klara 100 % av två är ju lättare... Så jag tänker att fjordhäst är bäst i klassen med 32 visade treårsston. Gotlandsruss ligger närmaste efter med 73,64% (81 av 110 - det är också bra gjort!). Därefter kommer nordsvensk med 68,94% (91 av 132 födda).
Det högsta antalet har shetlandsponny - hela 133 visade treårsston. Och de har ju många föl också. Det föddes 258 ston 2016.
 
Något som också gör mig glad är att det visas många unghästar av fjordhästarna. 2019 visades 22 föl, 23 ettåringar och 23 tvååringar. 46 fjordhästar som var fyra år och äldre visades också, plus tre hingstar för sundhetskontroll.
 
På bilderna ses hästar från oss som har visats på sommarpremiering 2019:
Ettåriga Ina Kry, ettåriga Iska Kry, en bild till på Ina Kry och så längst ner Aska Kry (fyra år) och Brusali (föl).
 
 
 
 
2 kommentarer
Anna O

Över 75% är väl ett suveränt resultat? Om man räknar med att något av de födda fölen inte längre är i livet, ett par har väldigt

Svar: Visst ska man vara glad för det. Hög andel gör ju underlaget betydligt bättre. Viktigt för oss med få ston per hingst, om man ska kunna avkommevärdera.
Stuteri Kry

Anna O

långt till premieringen och ett par ägare har omständigheter som gör att premiering är inte prioritet just i år så är det nog svårt att nå mycket högre i grupp om 42!

Svar: Ja, så är det väl. Någon blev halt, någon råkade ut för annat, någon lever inte.. Och jag är glad att det är så många.
Stuteri Kry