Behöver hon täcke?

Den uppmärksamme bloggläsaren har säkert sett att Mercedes dyker upp i bloggen med täcke på lite då och då. Många reagerar nog inte alls på det. Det har ju liksom blivit normalt att hästar har kläder, nästan året runt. Vare sig det behövs eller inte.
 
 
Och det har jag ju skrivit en del om tidigare. Det finns mer och mer forskning som visar att hästar väldiugt sällan behöver täcke. Och till och med forskning som visar att hästar i de flesta lägen väljer bort täcke, om de har fått lära sig att berätta hur de vill ha det med den saken.
Du kan läsa om detta här:
https://stuterikry.blogg.se/2018/february/vill-din-hast-ha-tacke.html
https://stuterikry.blogg.se/2018/october/har-du-koll-pa-produktbeskrivningen.html
https://hastsverige.se/hastens-miljo/hastar-och-klimat/nar-behover-hasten-tacke/
 
Helklippning är också mer eller mindre standard i många fall. Och med det följer ridtäcken och stalltäcken och... ja, ni vet... Hästen blir "snygg" (eller inte - jag tycker att originalfärgen oftast är snyggast och att hästar inte måste vara superslimmade, utan är fina naturella och fluffiga) och så slipper den svettas? Som om nu det var så farligt?
 
Så varför har då Mercedes täcke? Ja, det beror inte bara på att hon inte är fjordhäst, även om det helt klart är så att hon har en helt annan päls. Fryser gör hon inte, och hon har en ligghall att gå in i när hon vill. Men det är ju inte alltid hon gör, och november har varit regn och grått och grått... Så det har känts bra att ha en torr rygg att lägga sadeln på när Unni ska rida, vilket hon gör sex dagar i veckan, oavsett väder.
 
Och med en stor vit häst är täcke också en fråga om bekvämlighet, för ryttaren alltså. Jag tror att det är bra att rykta länge, men ibland är det skönt att slippa kämpa mot grus och gödsel och inte varje dag ha en vit häst som blivit gråsvart. Så jag har sagt OK till regntäcke.
 
Hon kanske inte behöver det, men hon är OK med det. Och hon är inte klippt. Visst svettas hon lite under ridning, men det är ju helt naturligt. Vid ridning har vi bara reflextäcke på uteritt och annars inget. När det blir snö och kalla soliga dagar tror jag att hon kan få njuta av vintersolen utan täcke i hagen, för fryser gör hon inte om hon har bra med mat!
 
 
 
1 kommentar
Katarina

Jag täckar minst i mitt stall. Regntäcke när det regnar men oftast inte mer än så, och tacksamt nog brukar han inte rulla sig allt för mycket. Soliga vinterdagar kan Murre också få gå utan. Vi har ingen ligghall längre vilket gör att han nog får täcke en gång för mycket ibland..

Svar: Låter som vettigt tänkt. Många täckar mer för egna behov än för hästens ;-)
Stuteri Kry