Svesong 8: Farmors pumpamarmelad

 Från min farmor Anna Torkelsson (Stoltenberg) kommer mitt favoritrecept på pumpamarmelad. Jag fick det i min tur av min mor, som vidareförmedlade receptet på samma sätt som farmor hade tecknat ner det, och för en vecka sedan plockade jag fram det och gjorde en sats klargul och god marmelad. En medelstor pumpa (alltså mindre än en halloweenpumpa) gav mig sex burkar marmelad. Så här kommer receptet som passar bra in på mat i säsong med svenska varor som huvudsaklig bas, eller Svesong som jag valt att kalla det! Om du söker på kategorin Svesong så hittar du alla andra recept här. 
 
Pumpan skalas, urtages och skärs i mycket små bitar, eller rivs på råkostjärn. Väg sedan pumpaköttet. Får sedan ligga i vatten över natten, upptages och får rinna av. Lika vikt socker som pumpa (före vattläggning), några ingefärsbitar samt en stor citron per varje kilo pumpa, även den finskuren (med skal kvar). Koka under omrörning ungefär två timmar, eller tills lagom konsistens. Fyll på varma burkar och sätt på lock.
 
 
 
0 kommentarer