Ärvt av mamma

 
Ibland läser jag kommentarer om hur väldigt tjock päls fjordhästar har. Och ja, det är klart att det är stor skillnad på pälsens längd och tjocklek mellan fjordingarna och Denver eller Mercedes.
 
Men det är väldigt stor skillnad inom gruppen fjordhästar också. Halvsystrarna Desolett och Finja (bild på halsen ovan) har sin mors långa, tjocka vinterpäls. Samma sak med Finjas dotter Brimi (fluffbilden på ryggen nedan).
 
Aska är dotter till Finjas och Desoletts halvbror Alvedon Kry, men hon är inte som sina fastrar, utan som sin mamma Muska. Kort och tät vinterpäls - inte alls som de andras. Men den funkar fint den med. Och Brusali är som sin mamma Aska (Askas kors nedan och Aska även på första bilden i inlägget, och Brusali längst ner).
 
Jag påstår inte att detta nedärvs via mamma. Det kan säkert vara så att pälsen nedärvs från båda föräldrarna. Men här ser vi likheter med mammas päls hos alla. Och stor skillnad mellan fjordhäst och fjordhäst :-) Aska klarar sig länge helt utan klippning, men tack vare pälsens täthet verkar hon klara kyla ungefär lika bra som de med mera ragg, men det är förstås svårt att veta exakt.
 
0 kommentarer