Prima foder!

 
Nu är vi helt igång med vinterfodringen. De allra första dagarna valde de att fortsätta beta på vallen delvis, men det dröjde inte länge innan det var rätt lite bete kvar där och det började gå åt ensilage. De får ensilage tre gånger per dag (tack vare klocka som öppnar grinden till lunchen) och så har de halm dygnet runt. Utöver det vatten (värmda baljor) salt och mineraler.

Jag var nöjd med förra årets foder, och tog mig igenom ett tufft foderår tack vare bra innehåll i ensilaget, som räckte alldeles precis, och att jag hade fått tag på rikligt med riktigt fin halm. Tillsammans blev det en bra balans.

Årets foder är faktiskt ännu bättre, och det är dessutom mera gott om, så det känns hoppfullt. Det är lite grann torrare än förra årets skörd och har en ts-halt på 45,7 (42,5 % i fjol). Det känns bra med tanke på allt strul som var vid skörden, och det kom regn i flera omgångar, innan det till slut blev plastat och klart på midsommarafton. Det här är en ts-halt som gör det bra att hantera och ger möjlighet till att fodrets ensileringsprocess fungerar, vilket den ser ut att ha gjort. Dessutom har jag förstått av de som kan det där med utfodring av hästar, och särskilt hästar av raser som kan ha lättare att få fång, att de brukar rekommendera en torrsubstanshalt på max 50.

Redan efter ett par veckor ser man att hästarna har dragit ihop stora bukar lite och byggt på lite mer muskler i överlinjen. På hösten sjunker ju proteinet i betet, men vårt ganska tidigt skördade foder ger helt andra möjligheter att täcka behoven. Analysen visade 119 g smältbart råprotein per kg Ts, och kvoten mellan smältbart råprotein och MJ (energi) ligger på 12,6. Förra året var kvoten 11,5 och rekommendationen är minst 10 för avelsston och växande unghästar, så det klarar vi fint. Man säger också att det ska vara minst 8 gram smältbart råprotein per MJ, och här landar vi på 9,3.  Förra året var det 9,5.

Precis som nästan alla år har vi tillräckligt med fosfor och onödigt mycket kalk. Kvoten blir 3,7, så det är ännu större andel än i fjol då den var 2,9. Det rekommenderas att den är 1,2-1,8, men så länge det är tillräckligt med fosfor kan den vara upp till 6. För säkerhets skull får de dock ett fosfor-rikt mineralfoder. Jag vill ge mineraler för att säkra selentillgången bland annat. När jag åkte för att fylla på lagret av mineraler så konstaterar jag att de flesta antagligen inte analyserar sitt grovfoder eller ger mycket kraftfoder. Det fanns nämligen stora säckar endast av ”normal”-mineraler som har en kvot som passar hästar på höga spannmålsgivor (kraftfoder). ”Betes- och avels”-mineralerna var undan för säsongen, för nu var det ju höst. Med mitt grovfoder så kan jag ge ”betesmineralet” om de får kraftfoder och i annat fall behöver jag välja ett med en ännu högre fosforhalt jämfört med calicium (Miner balance P)

Sockerhalten är låg, liksom i fjol. Även övriga värden ligger på nivåer ungefär som jag hoppats. Och de balar jag har öppnat hittills har varit helt friska och fina, så jag tänker att extra plast var en bra investering. Nu hoppas vi på att det fortsätter så!

 
3 kommentarer
Carina

Är inte det väldigt blött foder? Har fått lära mig att det håller sig bättre om det är torrare än så men det kanske inte stämmer? Vi har haft ts ca 80. Tänker att jag frågar, alltid lär man sig nåt :)

Carina

Är inte det väldigt blött foder? Har fått lära mig att det håller sig bättre om det är torrare än så men det kanske inte stämmer? Vi har haft ts ca 80. Tänker att jag frågar, alltid lär man sig nåt :)

Carina

Är inte det väldigt blött foder? Har fått lära mig att det håller sig bättre om det är torrare än så men det kanske inte stämmer? Vi har haft ts ca 80. Tänker att jag frågar, alltid lär man sig nåt :)

Svar: Ts 80 är inplastat hö, och man kan nog inte räkna med att det blir nog ensileringsprocess alls då. Vad jag förstått av de som kan detta är att ensileringsprocessen fungerar bäst och säkrast vid ts ungefär som den vi haft de senaste åren,och ger att foder med bra möjligheter att hålla sig och ha bra hygienisk kvalitet. Ett torrare fryser inte ihop och är förstå mindre kilon att kånka på, men ett ensilage som vårt är vad jag fått rekommenderat. Och de balar vi öppnat hittills har verkligen varit bra. Vid den här ts-halten brukar det vara ok vad gäller frysning med. Hade rejält vått för många år sedan, och hästarna mådde bra och åt bra, men det var tungt, och hemskt när det frös. Köpte en värmematta då, men har inte behövt den sedan.
Stuteri Kry