Svesong 7: Vågar du testa?

Vågar du testa en mustig gryta med hästkött? Om inte så går det lika bra med en bra bit svensk högrev från nöt. Men jag tog högrev av häst och det blev smakrikt och riktigt god mat så här i höstrusket. 
 
 
Ungefär 1 kg högrev från häst (eller nöt) - självklart svensk kött skärs i lagom grytbitar. Frär i lite smör eller smör- och rapsolja i en gjutjärnsgryta och lägg med en grovhackad rödlök, en grovhackad gul lök och ett par hackade vitlöksklyftor. Låt fräsa lite och rör om. Häll sedan på en burk krossade tomater, en rejäl klick tomatpuré, en hackad chilifrukt, en hackad paprika, salt, paprika och pressad limesaft. Lägg gärna till ett lagerblad och låt allt koka upp. Det får sedan koka under lock  på svag värme i ett par timmar så det blir mört och fint. Smaka av och krydda mer om du vill. 
 
 
Avnjuts med kokt potatis och en sallad. Eller varför inte ugnsbakade rotfrukter? Passar ju perfekt nu. Jag tog rödbetor, potatis, röd lök, morötter och squash som delades i lagom bitar, sprayades med smör- och rapsolja och saltades. I ugnen cirka tjugo minuter på 220 grader varmluft, så är det också härlig svensk mat i säsong. Mat som känns bra i magen!
0 kommentarer