Svesong 2 - Pasta med svartkålssås och grillost

 
Nu är det verkligen säsong för Svesong, alltså bra svensk mat efter säsong med lokala/svenska råvaror. Det finns massor av goda saker att njuta av. Här kommer inspiration till en snabb och god måltid, självklart valde jag svenska råvaror. Det mesta som behövdes köpte jag i gårdsbutiken i Ravelsmark, bara några mil från mig, när jag ändå passerade - klimatsmart och fräscht! Några saker hittade jag i min vanliga affär, och valnötterna var inte svenska, men resten var det. 
 
 
Koka pasta (jag valde spaghetti, men valet är fritt) och koka en hel majskolv. En kolv räcker som tillbehör till 3-4 personer. Några färska små tomater är också gott, särskilt om de är lagom rumsvarma. 
 
Skölj svartkålen, ett knippe med några stjälkar blir lagom, och skär dem rakt över i max en centimeter breda bitar. Fräs dem i smör- och rapsolja och ta även med hackad vitlök (ta flera klyftor för mera sting). Häll sedan i vispgrädde, ungefär 0,5 dl per portion och salta. Koka ihop till lagom tjocklek och komplettera gärna med hackade valnötter på slutet. 
 
När allt närmar sig klart är det dags att hastigt steka upp grillosten eller eldosten. Den ska vara nystekt, denna gång i kuber, och smakar härligt till! Att den kom från traktens betande kor bidrog till att den kändes ännu bättre i magen. Och ett glas mjölk passade bra till. 
 
0 kommentarer