Top model?

Att visa häst vid hand är en konst. Inte alls så lätt som man tror. Det förekommer tävlingar i detta i lite olika varianter. Jag har dömt några gånger, och blir ofta imponerad av både skicklighet och fokus hos de unga deltagarna.
 
Senast jag dömde var på kallblodsutställningen i lördags. Jag har inga bilder på de som tävlade där, men det var fint att se hur koncentrerat och mjukt de jobbade med sina hästar. De tänkte på säkerheten och på att visa det bästa hos sin häst.
 
Ännu gladare blev jag när jag efteråt fick veta att för en av dem hade Ellas och min film om visning vid hand varit den viktigaste inspirationen. En kort film som vi gjorde som uppföljning på Ellas projekt att ta fram regler för tävling i uppvisning. Tanken var att alla i ungdomsrådet hos Hästavelsförbundet skulle hålla en kurs för ungdomar om att visa häst. Ella hade svårt att få till det i tentaperiod och sommarjobb, och vi kom på att ett bra alternativ kunde vara en film.
 
 
Så vi putsade upp Desolett, tog på uppvisningstränset och Ella tog uppvisningskläder och så körde vi. En kort film på ungefär tre minuter som finns på Stuteri Krys facebooksida och som är delad på många andra sidor, även hos SH. Den kom ut i fjol och är nu visad många tusen gånger. Den är förstås inte fullständig, men där finns grunderna i vad man behöver veta för att visa häst vid hand. Den fick inte bli för lång, tänkte vi.
 
När jag såg resultaten av en som tränat genom att om och om igen se filmen, och ta med sig detta i sin egen visning - då blev jag glad. Det var förstås inte det enda personen lärt om hästhantering, men det funkade som bas för att göra allt i stort sett jättebra.
 
Jag kunde inte låta bli att tänka tillbaka på den franska jubileumsutställningen. Mycket var fantastiskt där, men just konsten att visa häst kunde man önska mer av. Många hästar bogserades mer än visades fram. En hel del visades i grimma, vanliga fula nylongrimmor.  Och på ring gick de i vänster varv ända tills alla internationella domare sagt ifrån att så brukade man inte göra - vi ville se hästarna.
 
Sista dagen fanns en programpunkt som hette Top model. Först tolkade jag det som någon typ av final för de bästa hästarna, men förstod sedan att det handlade om en slags visningsklass. När den drog igång förstod jag att det var mest maskerad, men att visningen också bedömdes. Utklädnaderna var fantasifulla, en del kanske lite opraktiska, och en del väldigt vackra och matchade hästen.
 
Uppvisningarna var däremot inte bättre än tidigare under helgen (förstås). Man skulle kanske försöka översätta filmen till franska? Jag är säker på att de franska ungdomarna lär sig lika snabbt som de svenska om de får lite tips. Och jag är ännu mer glad när jag ser alla duktiga unga hästuppvisare här hemma! Det gör det dessutom så mycket enklare och roligare att döma även hästarna när visaren är skicklig!
 
 
 
0 kommentarer