Den kommer forma sig... inte...

Jag har en huvudform som gör det svårt att hitta en ridhjälm som sitter bra. Mitt huvud är mer ovalt än de flesta, och dessutom är pannan ganska hög. Så det blir lätt så att jag får tryck högt på pannan. Det är inte skönt. I värsta fall får jag huvudvärk.
 
För några år sedan hittade jag en hjälm från Charles Owen som kändes ovanligt bra. Den trivs jag ännu med, även om den väl inte heller sitter helt perfekt. Och den verkar inte uppfylla de märkningskrav som kommer gälla framåt, så jag började kika efter något som klarar de kraven.
 
På Friendsmässan för snart ett och ett halvt år sedan lanserade Back-on-track sin nya hjälm med Mips-teknik - det som anses skydda allra bäst. Jag mötte en kompis som hade köpt och blev inspirerad att kolla. Den stora var för stor, den hängde löst och gick att skaka runt. Nästa storlek nedåt (de är ställbara, så det är flera storlekar i samma) klämde lite, och jag frågade säljaren. Jodå, det såg så bra ut, och den skulle nog forma sig. Så jag köpte, i storlek M. Man vill ju vara rädd om huvudet.
 
Men jag fick huvudvärk om jag tryckte ner den som man ska. Eller så satt den konstigt högt och i en vinkel som de säger är fel på alla instruktionsfilmer.
 
Jag hjälpte Unni prova ut ny hjälm på Elmia i höstas. Vi testade alla back-on-track, men hittade inget som funkade. Vi testade en Mips-hjälm av annat märke, men de hade inte rätt storlek hemma. Det skulle de fixa så att vi kunde få komma till butik och prova rätt storlek.
 
När den kom efter några veckor satt den inte bra... Så det slutade med annan hjälm, utan Mips. Unni var helnöjd - hjälm med solskärm och snygg som hon ville ha. Jag fick väl nöja mig så.
 
För några veckor sedan var jag i en ridsportbutik och bestämde mig för att göra nytt försök. Testade deras Mips-hjälmar, och tog hjälp. Visst kunde jag trycka ner den och expediten sa så glatt: "Den kommer forma sig om ett tag".
 
"Inte" sa jag. Jag har kämpat länge nog nu. Jag får bara ont i huvudet, och det här blir inte bra. Så jag övergick till en annan modell. Hittade en som hade ett innerskal som lämnade lucka i pannan - det blev ju en helt annan sak. När jag kikade i spegeln insåg jag att hjälmen var samma märke och samma färg som Unnis (en Samshield), men utan solskärm.
 
Kunde jag köpa en likadan, nästan? Och utan Mips... Ja, det kunde jag. Och det känns bra! Jag tror att det kanske ändå är viktigare att hjälmen sitter rätt. Och denna hjälm ger ju också ett bra skydd, hoppas jag. Den är trots allt godkänd, och den sitter rätt. Det gör nog inte ens Charles Owen helt. Här ovan är bild på nya, och de andra med mig är Charles Owen. Hittade ingen med Backontrack-hjälmen, vilket väl visar att jag inte trivs med den, så det fick bli en bild på den i sadelkammaren. Ingen dum hjälm alls, men passar inte mig. 
 
Så om någon vill ha en medium back-on-track, som inte formade sig, och som inte har varit med om avfallning, så finns en här att köpa till bra pris. Jag har förresten också ett par jättesnygga nästan oanvända läderridstövlar Cavallo (storlek 40), som de sa skulle sätta sig och inte nypa i knävecket om ett tag - "de ska vara för långa i början tills de format sig". Jag har gett upp om dem med, så här finns lite allt möjligt för den hugade, som antingen står ut att vänta på att de formar sig, eller som faktiskt är rätt från början. Det var inte jag till de stövlarna ;-) Så jag har mjuka sköna stövlar från Mountain horse, och den som vill kan få köpa Cavallostövlarna.
 
 
1 kommentar
Ac

Jag provade massor av hjälmar på Göteborg horseshow. Ingen mipshjälm passade! Fortsatte prova rubbet. Är inte jättehög i panna eller huvud men huvudet är inte avsmalnande uppåt. Det innebär att hjälmen hamnar uppe på skallen eller med större stl rakt ner över näsan och då snurrar den. Pust!
En enda hittade jag som passade, då fanns inte rätt stl utan bling bling. En fanns hos återförsäljare i Holland. Kanske kanske kommer den hem till mig. Under tiden får jag fortsätta med min ställbara icke godkända. Inget ska vara smidigt 🙃

Svar: Känner igen det där om antingen högt uppe eller rasar ner och är alldeles för stor... Konstigt att det ska vara så svårt. Hoppas du får din hjälm!
Stuteri Kry