Lär sig för snabbt

Det är roligt med en klok och snabblärd unghäst. Jag minns att Martina skrev till mig att hon aldrig hade haft en så lättlärd häst som Alvedon Kry (Askas far), och att hon konstaterade att det var väldigt roligt, men också ställde stora krav på henne. En sådan häst lär sig nämligen lika fort fel som rätt, om man nu själv gör fel.
 
Det verkar som att jag har gjort det med Aska. Hon fattar nämligen konsekvent fel galopp. Vi funderade lite på träningen i förra veckan, för hon fattade fel och fel, och när vi bytte varv så fattade hon fel igen. Men hon galopperade volter i imponerande välbalanserad förvänd galopp... Otroligt att hon klarade det så bra.
 
Dagen efter red Ella ut och fattade på rakt spår. Det blev fel. Provade andra hjälpen och fick motsatt galopp. Jaha, så det verkar alltså som att jag har råkat berömma när det har blivit fel. Antagligen i nöjdhet att få galopp alls efter att hon var tveksam i vintras. Då berömde jag för att hon galopperade och gjorde det villigt. Kanske oavsett om det blev fel eller rätt...
 
Sadelbekymmerna verkar lösta nu, och Aska galopperar på frejdigt och bra. Hon är ju snabblärd, så det ska nog gå att komma vidare till rätt också. Ingen tvekan om att hon vill rätt, så vi ska bara försöka vara tydligare med vad vi menar. Från fort och fel till göra om och göra rätt, helt enkelt. Eller hur man nu ska säga.... Och vi har redan börjat, och är bra på väg. Hon lär sig snabbt, som sagt.
 
0 kommentarer