Slänga foder

Vi har haft kanonfint ensilage den här säsongen. Ändå tills vi bytte parti för ett par veckor sedan. Vi hade ända till då använt ensilaget från vår ena åker, och då var det dags för nästa.
 
När jag öppnade balen såg jag två små mögelfläckar. Sorterade bort rejält runt om och slängde. Och tyckte att det gick bra att fodra med den gången.
 
Nästa dag började jag undra. Det kom nya fläckar, och fler och större... Jag körde ut massor till gödselhögen och slängde. Tråkigt jobb verkligen. Men ena sidan av balen var ändå fin så jag fortsatte.
 
När de hade ätit av balen ett dygn var Mercan lös i magen. Pruttade och det rann löst. Hon hade varit jättebra den senaste veckan och är känslig så fort hon petar i sig något. Men nu var det värre än någonsin.
 
 
Jag slängde resten av balen och öppnade nästa. Med viss bävan. Tänk om alla balar från den åkern var lika kass. Då hade vi inte alls gott om foder längre... Kanske måste köpa nytt.
 
Men den var precis lika frisk och härlig som de tidigare. Luktade gott och såg bra ut. Lagom torr och friskt syrlig. Plasten smet åt så där tight som den ska innan jag öppnade den. När jag stack kniven genom plasten pös det till, som det ska när den varit helt tät. Och när jag började snitta upp platsen kom den rätta doften. Även nästa var lika fin, några dagar senare.
 
Så jag hoppas att det var tillfälligt och bara ett olycksfall i arbetet. Det behövs ju inte så mycket punka för att det ska bli kass, men de extra lager plast som vi valde i år verkar ha gjort bra nytta. Så jag håller tummarna för att slippa köra ut mer. Det räcker så bra att köra gödsel till gödselhögen!
 
Om du vill läsa mer om ensilage så finns här några av inläggen om detta:
https://stuterikry.blogg.se/2019/december/japp-det-gjorde-skillnad.html
https://stuterikry.blogg.se/2019/june/0-12-13-eller-25-knivar.html
https://stuterikry.blogg.se/2019/october/prima-foder.html
https://stuterikry.blogg.se/2018/october/tal-inte-ensilage.html
0 kommentarer