Dålig på geografi

"Hon är dålig på geografi" sa Unni med sin klurigaste min när jag visade henne bilden på hur Mercedes stod utanför ligghallen och såg på med ledsen min när alla andra var inne och mumsade halmen som vi nyss lagt ut. Det var helt tomt i andra halvan av ligghallen och hela den andra öppningen var det alltså fritt fram att kliva in i. Men Mercedes stod vid hörnet och kikade fram bakom från gaveln.
 
 
Unni fortsatte med bästa Mamma Mu-röst, som passar bra även till att ge ord åt vår stora vita häst:
-Varför är det så oooorättvist?! Alla andra får äta halm utóm jag! Varför får inte jag komma med in? Desoletts tjocka mage är i vägen...
 
Jag skrattade åt den underbara tolkningen, och tänkte att det verkligen var pricksäkert att säga att Medcedes är dålig på geografi. Jag skulle aldrig ha formulerat det så, men det passade så bra. Jag tänker på alla gånger hon står kvar i lunchhagen när alla andra gått för länge sedan. Även då kan man höra Mamma Mu-rösten:
- Varför har ni stängt in mig här allldeles ensam? Ska ni aldrig komma och öppna åt mig?
 
Och så lägger hon huvudet på sidan som bara hon kan. Skelar lite, skrapar kanske med hoven eller provar att bita i staketstolpen, för att se om hon kan öppna själv.
 
Hon kan förresten bli fast bara någon meter från grinden också. Det hände i frukosthagen för ett tag sedan. Mercedes och fölen var där och alla andra kom till utfodringen. Fölen susade snabbt genom hagen och ut genom den rätt stora öppningen och vidare. Mercedes. som stod nära öppningen redan när fölen kom, stod och väntade på hjälp.
 
Til slut gav hon upp och gick åt andra hållet, istället för öppningen som ledde raka vägen och var mindre än två meter från henne. Hon kom ju fram så också. Men hon är inte bra på geografi. Faktiskt.
 Och hur det gick med halmen? Peppe bar ut ett fång till henne och lade i en foderbalja, så blev hon nöjd. Så småningom hittade hon sedan in, sin vanliga väg - den som varit ledig hela tiden...
0 kommentarer