Kan man smittas på bussen?

Jag fick en fråga, eller kanske flera, till mitt inlägg om smitta igår. Jag tyckte de kunde behöva ett eget inlägg och inte bara ett svar i kommentaren. Så här kommer frågorna om smittspridning och sedan mitt svar:
Jag har en undran angående smitta som jag inte lyckats få svar på. Under hösten 2018 var det väl när det gick så mycket smittor så var det ett stall i närheten av oss som fick ett utbrott och då var flera upprörda för att stalltjejerna hade åkt buss i sina stallkläder. Samma buss som då andra som skulle till andra stall hade tagit. Kanske suttit på samma säte osv. Detta växte till en annan diskussion när flera började titta snett på och ifrågasätta andra som gick och handlade på Ica i sina stallkläder. Min fråga är: kan det smitta från någon annans kläder till mina kläder och sedan till en häst? Från häst till utrustning till häst förstår jag men häst till utrustning till utrustning till häst? 
 
Min andra fråga är hur länge? Vi köpte en begagnad sadel och visst går det att rengöra ordentligt men det är svårt att lita på att man verkligen fått med allting, finns många skrymslen på en sadel, så därför slog mig tanken att vi kunde behålla den hemma i karantän ett tag för säkerhets skull. Och hur lång tid skulle man behöva ha den hemma då? Hur lång tid överlever virus eller bakterier utan sitt värddjur eller vad man ska säga?
 
 
Visst ska man ha respekt för smittor, men jag blir ledsen när jag läser om hur man peststämplar och anklagar andra i sådana sammanhang. För det första tänker jag att om de inte själva åker buss i stallkläder så är ju risken minimal att de ska kunna dra med något till sitt eget stall... Det är lätt att säga att andra ska byta om, men inte själv göra det. Och smittspridning på bussen handlar nog mest om de infektioner som vi själva kan få, som influensa och magsjuka. 
 
Framför allt visar anklagelserna på låg kunskap om smittspridning och risker. Visst kan smittor spridas indirekt, t.ex. på kläder eller utrustning. Man vet också att smittorna överlever längre på material som hästhår eller gödsel, som skulle kunna finnas på stallkläderna. 
 
Att man skulle smitta ner sätet och nästa person sedan skulle ta med den smittan på sina kläder och smitta sin häst är däremot knappt ens en hypotetisk möjlighet, utan mer hysteri. Dels för att man knappast får med sig något på det viset, dels för att det blir en tydlig utspädning av eventuell smitta. Man kan väl dessutom hoppas att personerna hade tvättat av händerna och var hyfsat rena innan de klev på bussen.  Att åka buss eller gå i affären med stallkläder kan däremot vara olämpligt av andra skäl, inte minst av hänsyn till allergiska personer. 
 
Smitta trivs och överlever bäst hos sin rätta värd. Därför är smittade hästar den största risken för hästar. Men personer och utrustning kan också föra över smitta. Olika smittämnen överlever olika länge, och de kräver dessutom olika smittdos för att orsaka infektion. Hur länge de överlever beror på flera faktorer. Allmänt kan man säga att fukt, smuts och låg temperatur ökar chansen för smittan att överleva. Virus och bakterier dör inte av frysning heller. Rent och torrt är bästa grunden att döda smitta .
 
Det är därför man aldrig kan förlita sig på enbart desinfektionsmedel. Först måste det vara rent, om de ska ha en chans att komma åt. Om det dessutom är torrt och varmt och gärna solljus dör smittämnena snabbare. Man har sett att t.ex. kvarkabakterien överlever länge på hästhår och på utrustning som grimmor och liknande. Lite olika länge för olika material, men upp till flera veckor under rätt förhållanden. Oftast betydligt kortare dock. 
 
Men det finns andra smittor som överlever väldigt mycket längre. Ringorm, som är en svampsjukdom, överlever flera år i träinredning. Och ännu mycket tuffare är mjältbrand, vars sporer kan aktiveras och vara smittfarliga efter väldigt många år, helt klart lever 100 år. De flesta smittor dör dock relativt snabbt, och speciellt om man rengör noga och låter torka väl. Men visst kan det vara klokt att ha en inköpt sadel i karantän ett tag. Väl rengjord och förvarad torrt i rumstemperatur.  Kör man så i tre veckor så har man rejäl marginal. En vecka räcker långt om ren och desinficerad. 
 
Jag sammanfattar några av de viktigaste sakerna: 
- Se till att vara ren och helst byta kläder mellan besök i olika stall, även när det inte finns känd smitta. Tänk speciellt på skorna, som ju lätt trampar i gödsel. 
- Lika viktigt är att alltid vara noga med en bra handhygien, där det är klokt att tvätta, och gärna sprita, händerna både före och efter besök i stallet. Det är ett sätt att skydda både dig och hästarna. Även om det inte är så vanligt så finns det ju smittor som går mellan oss och hästarna också. 
- Undvik att låna utrustning och transporter. Om du måste: rengör, desinficera och låt torka upp.
- Och var extra noga med isolering och koll av nya hästar! Ställ gärna krav på hur de ska vara kollade och vaccinerade innan de får komma till stallet. Din veterinär kan hjälpa dig med förslag. 
 
 
0 kommentarer