Svesong 11: Skafferistädarlimpa

Är du sugen på ett gott bröd till fika och har diverse halvtomma påsar i skafferiet. Då är detta recept ett bra tillfälle att städa bort småskvättarna och redan efter en dryg timme kan du avnjuta brödet. Så om du får oväntat besök som meddelar i hyggligt god tid så hinner du!
 
Du kan variera lite som du vill vad gäller gryn och mjöl, men så här gjorde jag senast. Ta det som utgångspunkt och utgå från vad du har hemma.
 
Sätt ugnen på 200 grader och smörj två avlånga kakformar.
2 dl havregryn
2 dl råggryn
1 dl linfrön
1 dl solrosfrön
4 dl skrädmjöl
6 dl vetemjöl
1 dl bovete
2 tsk salt
4 tsk bikarbonat.
Blanda alla torra varor i en stor skål.
 
Häll sedan på 8 dl filmjölk, 1 dl honung och 1 dl lingonsylt. Blanda väl och häll sedan smeten i formarna, och sätt in i ugnen långt ner. Det brukar ta cirka en timme innan bröden är klara, men allra bäst är stektermometer. När den visar 97 grader är det klart!
 
Efter någon dag kommer solrosfröna att ha fått en skum grön färg, om limpan inte är slut innan dess. Ingen fara - det är en kemisk reaktion och inte mögel, så du kan mumsa vidare.
 
 
 
 
0 kommentarer