Vi ska få finbesök

Vi ska få finbesök! I maj och ända fram till augusti kommer vi att ha en hingst på lån hos oss. Det ser vi fram emot!
 
Jag skrev ju för ett tag sedan om att jag funderade på om det var smartast att åka till hingst för att betäcka Desolett och Finja i sommar, eller om vi skulle försöka få låna en hingst. Båda delarna har förstås för- och nackdelar, men det är helt klart rätt skönt att slippa åka med små föl och istället kunna njuta av dem hemma. Sedan är hingsthållning också en massa jobb, men det ger på köpet chansen att lära känna hingsten lite bättre.
 
Jag fick faktiskt flera erbjudanden om att få låna fina hingstar över sommaren. Det var inte helt lätt att välja, men vi har bestämt oss för att 2020 blir det Lindmarkens Brizard 328 som kommer att stå till avelstjänst här.
 
Brizard är bara tre år, och godkändes i höstas med poängen 88798=40 samt 8 för galopp och 10 för temperament. Han verkar också vara en supertrevlig och stabil kille, så de ska bli roligt att få bekanta sig med honom.
 
 
Brizard har en enormt meriterad härstamning. Hans pappa Fjelltor 303 (bilden ovan som togs i Nordfjordeid i våras) är högt bedömd i många länder, både själv och för sina utmärkta avkommor. Även farfar Torsetblakken har gjort fina avtryck i aveln, och jag såg avkommor till honom i Frankrike senast, och de var bland de bästa fjordhästarna jag såg där. Jag såg honom i Norge 2010 och då såg han ut så här (och blev tvåa av alla efter Finjas far Perakrossen):
 
Mamma Lindmarkens Brizka 3600 har ännu så länge bara lämnat Brizard, men hon är högt bedömd vid flera tillfällen. Hon fick 44 poäng när hon fick diplom och även när hon blev reserv-BIS på SM-utställning, där hon också tävlade unghästchampionat i dressyr. Här är hon på utställning i höstas:
 
Brizkas pappa är rödblacke hingsten Aslan 255, som inte har så många avkommor, men som har väldigt bra resultat för de flesta av dem. På bara 22 avkommor har han lämnat fyra godkända hingstar, där en av sönerna är Tigertass, som vi betäckte Desolett med utan framgång, tyvärr.
 
Sedan ligger Ismo Kry 208 som mormorsfar. Han fick ELIT i höstas, och jag är förstås förtjust i Ismo för hans fina temperament och rörlighet, men i detta sammanhang var det han som var orska till de största tvivlena om Brizard. Ismo är ju halvbror till både Finja och Desolett. Men jag sattemig ner och räknade på inavelsgraden, och lade till en skvätt dubblering av Dalar också för Desoletts del, och kom då fram till att det var faktiskt OK. Det blev drygt 3 % för Finja och 4,6 % för Desolett. Över 6,25 vill jag helst undvika.
 
Så jag har sett väldigt många av hästarna i Brizards stamtavla (förutom de nämnda även mormor, mormorsmor, mormorsmormor och förstås Ismos båda föräldrar och även en del hästar längre bak i leden). Det känns som en bra grund, inte minst som att alla håller hög kvalitet, och jag tror att de ska passa fint med mina ston. Vill du se fler bilder så har han en egen sida på instragram: brizard_bizz
 
Om det är någon mer som vill ta chansen och betäcka sitt renrasiga fjordsto, så går det bra att höra av sig. Det kommer mer info om praktiska detaljer på hemsidan om ett tag också. Om du tycker han ser lite valpig ut på bilderna jämfört med de andra snyggingarna, så är han väl just det - bara 2,5 år gammal. Jag tror han är ännu finare redan när han kommer i maj. Det är bra att ha lite att växa i. Vi ser fram emot våren! Välkommen Brizard!
 
 
0 kommentarer