18+16+11= BRA!

Förra året var det motigt att få in skörden av grovfoder. Det regnade när de inte hade sagt, och vårt gräs på slag fick sig den ena rejäla duschen efter den andra. Det fick vändas och fixas, och det kändes inte precis toppen när det äntligen gick att plasta det på midsommarafton. En stor tacksamhet för hygggligheten att köra den kvällen och rädda vårt foder undan ännu en skur. Och fodret blev faktiskt bra till slut: https://stuterikry.blogg.se/2019/october/prima-foder.html
 
I år såg prognosen osäker ut, och den ändrade sig hela tiden. Men när grannen ringde och sa att han skulle slå sina fält och hade bokat plastning också om några dagar tvekade jag inte en sekund. "Ni får gärna ta mitt samtidigt" sa jag. "Det blir jättebra!"
 
Och det blev det! De slog förra fredagen (12 juni), strängade ihop det på söndagen och plastade det på måndag förmiddag. Det hade varit soligt och fint väder hela tiden (ja, lite moln någon stund, men inte en droppe nederbörd) och gräset var precis lagom långt gånget och otroligt grönt och fint.
 
Det är nog lite torrare än de flesta år, och det gör inget, för vi har flera gånger legat på gränsen till onödigt vått. Det är tyngre att jobba med, särskilt när det blir riktigt kallt.
 
 
Vi gick ut i ena fältet kvällen innan skörd. Vi har sett en råget där flera gånger, och det fanns flera legor i gräset. Men vi tog en runda med Humle runt hela åkern och hoppades att det skulle hindra henne från att lägga sina kid där den natten. När vi kollade nästa dag (med Humle med - det är han som upptäckt döda kid i gräset tidigare år) så hittade vi inget i alla fall. I det andra går vägen till berget rakt genom och där ser vi sällan rådjur.
 
Det var också ovanligt lite stora skräppor. Så vi körde inte bort alls så mycket som året innan. Istället fick vi såga upp och köra bort en jättestor björk som rasat ut över fältet på natten efter att det slogs. Alltid är det något...
 
Men bortsett från det så gick det som en dröm. Det blev 18 balar på ena fältet och 16 på det andra. Med extra lager plast, förstås. Tolv lager vill vi ha. Den läxan kan vi nu... Tillsammans med de 11 som är kvar från i fjol så bör vi ha minst tillräckligt för kommande vinter. Inte så många som i fjol, då vi hade 54 (45 nu), men frågan är om det inte är mer i balarna nu när det är torrare. Dessutom fick vi ju alltså 11 över från då. Här står om den skörden: https://stuterikry.blogg.se/2019/june/0-12-13-eller-25-knivar.html 
 
En väldigt god känsla ger det att ha vinterfodret fixat. Och inte blev det sämre av att det redan på måndagskvällen började regna. Inte alls dumt för återväxten, och så fint att vara klar med grovfoderskörden så perfekt! Analys tar vi när vi börjar fodra. Så då har vi facit, men jag skulle bli förvånad om inte den ger bra värden.
 
0 kommentarer