En häst är en häst

Vad är viktigt för din häst? Du vill ju förstås att din häst ska ha det bra. Må bra, trivas, hålla sig frisk. Kanske också prestera bra.

Eller ja, det sista var väl för dig, förresten. Och kanske inte för alla. Men må bra, förstås. Gäller väl alltid. Det tror i alla fall jag.

Men klarar vi det? Har du kunskap om vad som är viktigt för din häst? Alltså på hästens villkor. Jag tänkte sätta det lite på sin spets, och det betyder inte att jag menar att de flesta hästar har det dåligt. Men jag tror att många skulle kunna ha det bättre, trots goda avsikter.

Inom vetenskapen djurvälfärd pratar man om de fem friheterna. Det handlar om grundläggande behov som behöver tillfredsställas för att uppnå en rimlig välfärd. Vi kan börja där och fundera lite om dem. De fem friheterna beskrivs så här:

1.     Frihet från hunger och törst genom tillgång till färskt vatten och en diet som upprätthåller fullständig hälsa och kraft.

2.     Frihet från obehag genom att ordna med en lämplig miljö som inkluderar skydd och en komfortabel viloplats.

3.     Frihet från smärta, skada och sjukdom genom förhindrande av detta eller snabb diagnos och behandling.

4.     Frihet att utföra naturligt beteende genom att tillgodose djurets behov av, tillräckligt utrymme, rätt resurser och sällskap av djurets eget slag.

5.     Frihet från rädsla och oro genom att säkra förutsättningar och behandlingar som undviker mentalt lidande.

Så låt oss titta på dem, en i taget:

1. Frihet från hunger och törst genom tillgång till färskt vatten och en diet som upprätthåller fullständig hälsa och kraft.


Lätt. Eller? Jo, men de flesta hästar har ju snarare för högt än för lågt hull. Och det kan väl inte vara meningen att de får äta sig för feta och bli sjuka. Nej, men hästar är gjorda för en grovfoderbaserad diet och äta väldigt många av dygnets timmar. De producerar magsyra kontinuerligt. De mår helt enkelt inte bra av att vara utan foder någon längre tid. Vilket foder som passar är olika för olika hästar, vad som tillgodoser behoven utan att göra hästen överviktig.
Och hur är det med vatten? Har alla hästar tillgång till frostfritt vatten på vintern? Hur stor är skillnaden för hästen om de inte har det?

2. Frihet från obehag genom att ordna med en lämplig miljö som inkluderar skydd och en komfortabel viloplats
Ja, här tror jag de flesta tänker att det är check på den. Hästen har ju sin box, och många ordnar dessutom en massa skydd i form av täcken och kanske benskydd med. Men är det vad som avses? Och är det vad hästen behöver och vill ha? Jag ser att mina hästar gärna sover förmiddag och kanske lunch. De vilar i ligghallen. Men innan den byggdes var de i box knappt halva dygnet och ute i hagen resten. Det var många dagar de inte hade en lämplig viloplats på underlaget i hagen. Och så har många hästar det.


Många hästar saknar också skydd i hagen. Det kan handla om brist på skydd mot nederbörd och vind, men också om brist på skydd mot sol.
Dessutom visar forskningen att täcken ofta orsakar obehag genom att bli för varma, eller ibland orsakar skador och skav, som ger obehag. Benskydd är antagligen ännu sämre idé att använda regelmässigt. Vi vet alldeles för lite om risker med dessa, inte minst i form av överhettning av senorna.

3.  Frihet från smärta, skada och sjukdom genom förhindrande av detta eller snabb diagnos och behandling.
Jag tror de flesta försöker klara denna punkt, även om jag ibland blir bekymrad över hur många som frågar doktor Facebook och den som har lust att tycka utan minsta ansvar eller kunskap, istället för att kontakta en veterinär.

Men jag tänker framför allt att vi med en bättre hästhållning skulle kunna minska skador och sjukdomar. Jag menar att en stor del av kolikfallen beror på hur vi håller och utfodrar hästarna, och det kopplar till många andra sjukdomstillstånd också. Att få för lite utevistelse och rörelse och på för små ytor eller att arbetas för ensidigt på böjda spår är några exempel på skaderisker.

4. Frihet att utföra naturligt beteende genom att tillgodose djurets behov av, tillräckligt utrymme, rätt resurser och sällskap av djurets eget slag. Jag har redan varit lite inne på detta, och jag vill nog påstå att denna punkt är den där vi generellt har mest att utveckla. Även om en box uppfyller eller överskrider alla de måttkrav som finns i föreskrifter och  rekommendationer så kan en box omöjligt vara tillräckligt utrymme under en stor del av dygnets timmar, om man betänker att en häst är gjord för att ströva under större delen av dygnet.


Och att hålla dessa flockdjur ensamma utan direktkontakt, med möjlighet att ha en vän att klias av och vara trygg med – det är ingen god välfärd. Det finns fall då det är oundvikligt att ha en häst ensam i hage (men med andra hästar nära), men vi har i alldeles för många fall skapat denna situation genom att inte ha hagar som ger utrymme för hästar att fungera i flock, och inte heller håller hästar på ett sätt så att de kan gå i flock i mycket större utsträckning.
Jag har nog tänkt tidigare att det kan vara helt OK, men ju mer jag ser och lär mig så kommer jag till att detta med flocklivet är så oerhört grundläggande och viktigt, både för trivsel och hälsa. Vi pratar alldeles för mycket om skaderisker för hästar i flock, och blundar samtidigt för alla andra risker och välfärdsproblem när vi inte har dem i flock.

5. Frihet från rädsla och oro genom att säkra förutsättningar och behandlingar som undviker mentalt lidande.
Jag tänker att den här punkten främst handlar om hur vi hanterar och tränar hästar, och här finns det förstås en stor bredd. När fokus hamnar mer på tävlingsresultat och prestation finns en risk att hästarnas välfärd inte längre prioriteras, och träningen kan bli hård. Tyvärr, får man väl säga, så är det så snälla djur att det ibland fungerar rätt bra ändå. Men jag tänker också att frihet från rädsla och oro också handlar om hästens sammanhang och trygghet i sin flock. Det är flocken som är grunden, inte vi människor, hur väl vi än vill hästen.

Sammanfattningsvis tänker jag att det som är viktigt för en häst är att få vara häst, få leva hästliv och göra det tillsammans med sina hästvänner. Det betyder inte att vi är oviktiga i deras liv. Jag tror de gillar oss, och jag tror att de också tycker arbetet är roligt, om det är rätt genomfört. Och framför allt är det vi som kan bidra till att hästlivet blir så där bra, om vi vill och har kunskap.

En häst är en häst, och inte en människa, och en häst har hästars behov och mäter världen på hästars vis. Lyssna noga så kan du få lära dig mer om det.

 
2 kommentarer
Josefin

Superbra inlägg!

Svar: Tack!
Stuteri Kry

Anonym

Efter att ha varit medryttare i flera stall där hästarna stod på box är jag nu på ett ställe med lösdrift. Trodde inte det skulle vara så stor skillnad som det är! Så mycket mer harmoniskt, och med hästar som är vana att gå i flock blir det inte mycket dramatik. Det räcker med ett litet tecken för att kompisen tex ska flytta på sig. Upplever det också lättare att vara bland de hästarna då man kan använda "samma" språk och hanteringen blir väldigt lätt. När hästen dessutom glatt kommer och möter vid grinden vet man att den faktiskt själv vill hitta på nåt :)

Svar: Visst kan man bli både glad och ledsen när man upptäcker sådant. Jag har en del liknande reflektioner och tycker mer och mer synd om hästar som står inne en massa timmar och däremellan ute i små minihagar.
Stuteri Kry