Träna tillräckligt

Att träna gång på gång på att göra en bra tiometersvolt eller fin halt - det tycker ingen är konstigt. Inte att traggla med hinder och svängar i olika varianter heller.
 
Men när hästen har lärt sig lastning så ska den kunna. Punkt. Eller, man kanske måste träna tills det sitter det med, och kanske ibland faktiskt träna bara.
 
Det hjälpte ju inte att Mercedes hade åkt massor, och att hon borde kunna. Ibland var det knöligt ändå att lasta henne. Och ja, fast man kan tycka det är tramsigt så tyckte hon att det var jobbigt och stressande.
 
Så OK, det är hennes version som gäller. När kartan och verkligheten inte stämmer så får man följa verkligheten, och så får man leta upp en väg som leder rätt.
 
Vi tränade, och vi tränade igen. Unni hittade en modell som fungerade, blev bra på timing att belöna, och blev bra på att bara ignorera när inte rätt sak hände. Mercan kollade reglerna och kom efter hand på vad som krävdes.
 
Unni tränade vidare. Ville nå inte bara till att kunna lasta, utan också till en häst som blev mera avspänd i den situationen. Det ökar chansen att lyckas varje gång. så godis, beröm, lugn och fin hela tiden.
 
Vi ser redan stor skillnad. Det har inte tagit lång tid, men det har tagit många träningstillfällen. Korta och återkommande, ibland flera gånger i veckan. Som att träna ridning. Egentligen är skillnaden inte så stor. Och framför allt liknar det trickträning massor, och det börjar Mercan tycka är jättekul. Jag får återkomma om det en annan dag och visa vilka konster hon kan nu.
 
 
 
 
0 kommentarer