Träna trick

Att träna trick kan vara ett bra sätt att göra något annorlunda med din häst. En hel del går att göra i stallet och funkar en dag med dåligt väder. Unni brukar ta en liten stund med trick efter varje ridpass. Hon började med Denver, som inspirerade med sitt trick att "le". Han fick sedan lära flera till.
 
Mercedes kunde konsten att lägga huvudet på sned och använde det för att tigga eller få kontakt. Det tog en stund innan Unni fick henne att förstå att man kunde göra andra saker och tjäna godis för det. Men nu kan hon flera nya trick.
 
Hon kan kliva åt sidan och korsa frambenen i takt med Unni. Åtminstone åt höger, men det börjar funka åt andra hållet med. Så är det med träning av hästar - inte självklart att det som går åt ena hållet är lika lätt åt det andra.
 
Mercan kan också kramas, och det verkar vara lätt för henne. Unni försvinner in i boa-ormens grepp ;-) De tränar också på bugning och är en bit på väg. Och så kan hon hälsa.
 
Backa och gå fram förstås, och det har vi tagit med till lastningsträningen, som man kan jobba ed precis som andra trick. Det hjälpte i hennes fall.
 
Man kan med fördel använda clicker för att öka snabbheten i inlärningen. Bekräftelsen till hästen blir snabb och precis, när man har lärt hästen vad den betyder. Unni har inte jobbat med clicker ännu, och det går förstås ändå. Bra godis och bra timing räcker långt.
 
 
Mercan ler ibland när hon precis släppt bettet, men det kan hon inte ännu på beställning - Denvers specialitet. Men jag skulle tro att det kommer. Och jag ser att den här träningen bidrar till en positiv häst och mera kontakt. Hon slappnar av när hon kan vara duktig, och hon vill vara duktig.
 
0 kommentarer