Värt att testa

På det brittiska webinariet om hästvälfärd, som jag har skrivit om flera gånger tidigare, fanns en kort snutt om transport av hästar. De refererade till en publicerad artikel med titeln "The use of a mirror reduces isolation stress in horses being transported by trailer" av Rachel Kay och Carol Hall.
 
Slutsatsen var helt enkelt att om man satte in en spegel i transporten så minskade upplevelsen av stress vid transport. De kunde också konstatera att transport är stressande för alla hästar, men i olika grad.
 
Jag bestämde mig direkt för att det är värt att testa. Inte vet jag om det är att vara ensam som är värst för Aska vid transport, eller om det något annat som stressar henne mer. Men kan man minska upplevelsen av obehag på ett så enkelt sätt som att sätta upp en spegel så är det ju värt att göra.
 
Så nu sitter det några speglar i lastbilen. Jag köpte okrossbara speglar (för säkerhets skull, även om hon inte ska kunna nå dem) på Ikea och limmade upp. Vi får se om det gör skillnad. Jag satte först två på bakre väggen, som hon tittar mot. Och sedan satte jag en liten på bakdörren med - det kan ju vara bra både för henne och komma till nytta för mig om jag ska tävla någon gång.
 
 
 
0 kommentarer