Man reagerar direkt

Man reagerar direkt när man ser djur som verkar fara illa. Jag har ibland tänkt på hur fort och hårt omdömena fälls om den som man tror inte tar väl hand om sina djur.
Det är väl i grunden bra att vi vill att djur ska ha det bra. Jag tycker det är viktigt, och jag vet att många håller med.
 
Men det blir inte alltid bra när vi hoppar på drev och okritiskt följer en ström. Det gäller i frågor om djurvälfärd precis som annat.
Reaktionen är blixtsnabb, man blir ledsen, arg eller upprörd. Känslor går fort, och känslor är det som gör oss mänskliga. Men det kan också göra oss omänskliga, utan eftertanke och vett. Att koppla in hjärnan är inte att vara känslokall. Det är en chans att göra rätt och vara bra mot andra, med eftertanke.
 
Jag tänkte på det när jag påmindes om inläggen som jag skrev för snart ett år sedan. De som handlade om reaktionerna efter att Uppdrag granskning hade tagit upp djurvälfärd på en mjölkgård i ett rätt hårt vinklat inslag. De vill väcka känslor och de lyckades. Jag ville nyansera bilden och visa en större helhet, och skrev då dessa inlägg:
https://stuterikry.blogg.se/2020/february/ett-rotagg.html
https://stuterikry.blogg.se/2020/january/vem-ar-du-att-doma.html
Ingen kan försvara att sköta djur dåligt, möjligen förklara. Men trots god skötsel händer det att djur blir skadade eller sjuka - det vet ju alla vi som har djur. Den som har sett många sådana situationer vet också att det inte är svårt att då ta bilder som ser bedrövliga ut. Om man vinklar dem för ett syfte kan en sådan bild verkligen skapa känslor.
 
Och det finns enstaka undantagsfall med katastrofal följd. De ska förstås tas om hand, och det är ett uppdrag för tillsynsmyndigheterna. Men precis som jag som bilförare inte vill bli stämplad och likställd med den som kör rattonykter och orsakar dödsolyckor, så vill jag som djurägare inte bli ihopklumpad med dessa undantagsfall till misslyckade djurägare.
På tal om bilkörning så är det intressant att alldeles för många verkar tycka att fortkörning inte är något "riktigt" brott, och man kan till och med skryta om det. Om man får böter så är det mest "otur" att man åkte fast, och poliser borde göra något bättre.... Eller, hur tänkte du då? För någon kan dö på grund av ett sådant brott. Om ingen gjorde det så var det ju bra, men är inget skäl att fortsätta köra för fort eller göra vansinniga omkörningar.
 
Jag har också kört för fort ibland. Jag är inte stolt ett dugg, och jag försöker låta bli. Så jag har inte fått böter, antagligen för att jag oftast kör lagligt, och när jag har missat en skylt har jag klarat mig, både från olycka och från böter.
 
Men, och det är väl tur, så hör man inte att någon skryter om att ha dålig djurhållning. Det finns regler som ifrågasätts, men på det hela taget är de flesta överens om att djur ska ha det bra, och att det är viktigt.
 
Precis som i trafiken så kan man straffas fast ingen har skadats eller dött. På samma sätt som man kan få böter för att det finns risk för skada, t.ex. vid fortkörning, så kan man få föreläggande eller dömas om man håller djur på ett sätt som bedöms innebära risk för skada, lidande eller sjukdom. Även om alla djur skulle må bra för tillfället.
 
Där länsstyrelsen, som är kontrollmyndighet, har upptäckt brister som lett till anmärkning, brukar de öka kontrollen. De arbetar riskbaserat, så djurägare som har fått förelägganden eller dömts följs upp extra noga. Det är bra det. Men det betyder att man kan inte använda statistiken för att dra slutsatser om alla djurhållare. Eller i vart fall att man måste använda siffrorna på rätt sätt.
 
Och som sagt, man ska även vara försiktig med att dra slutsatser om en enskild djurhållare när man ser bilder som väcker känslor. Lyssna på dina känslor och måna om djuren, men koppla in hjärnan innan du agerar.
 
Tänk på att en del källor visar bilder som inte ens är från Sverige när de vill berätta om hur dålig djurhållning vi har. De har rätt att tycka att ingen ska äta kött, men jag har rätt att inte hålla med. Och jag skulle inte dela vissa organisationers propaganda. Även om jag kan hålla med om delar som att förbjuda tjurfäktning, så delar jag inte djurrättsaktivisters inlägg. Det är stor skillnad på djurrätt och djurvälfärd. Det har jag också skrivit om tidigare:
 
Så lätta på gasen, kasta dig inte på tutan, utan kör lugnt och med ett leende både i trafiken och i sociala medier, så blir det trevligare för alla ;-) Jag är glad att få arbeta med djurägare som ser till att vi får bra livsmedel från svenska djur som har det bra - något som är viktigt på riktigt.
 
 
1 kommentar
Jennie

Håller med dig, om att man ska kunna ta hand om djuren.

Svar: :-)
Stuteri Kry