Rätt nummer och rapporter

Mer och mer regler om registreringar blir det, för fler och fler djur. I år har det kommit krav på att alla hästanläggningar ska registreras och att hästar ska rapporteras när de permanent eller för längre tid byter stall. Det har jag skrivit om flera gånger: https://stuterikry.blogg.se/2021/april/forlangd-tid.html
Tidsfristen är förlängd, så om du inte är klar så hinner du ännu. En annan sak som är viktig att uppmärksamma gäller dock redan nu.
Det är numera krav på att hästar ska chipmärkas med landskod. Om hästen är märkt med annat chip (transponder heter det om man ska vara noga), så går det bra. Men alla som märks nu ska ha landskod. För många typer är det inget problem.
Alla mina hästar är märkta med svensk landskod. Jag har sedan länge använt Datamars-chipen som säljs av Kruuse och av Svenska hästavelsförbundet, och de är programmerade med den svenska landskoden 752 i början av det långa numret. Så även Björke är förstås märkt med ett sådant chip nu.
Ett precis likadant chip har Zizou. Samma typ av chip används till hundar och katter, och en massa andra djur. Det är ingen skillnad, och nummerserierna slumpas ut. Så chipen i samma låda är inte i nummerordning utan lite hur som helst.
Hundar ska ju också registreras på sin ägare. Så har det varit ett bra tag, och jag har rapporterat in Zizou på mig i Jordbruksverkets e-tjänst för hundregister. Då passade jag också på att ta bort Humle och fylla i att han var död, för det hade jag glömt i mars. Så nu ska det vara ordning på hundar och hästar, bortsett från att jag väntar med att lägga in Björke i hästregistret tills han fått sitt UELN-nummer klart.
Zizou är även registrerad på mig hos SKK (Svenska kennelklubben). Det är frivilligt, till skillnad från registreringen hos Jordbruksverket, och gäller förstås bara renrasiga hundar. Där fick man fortfarande skicka in en lapp via posten. Kanske för att de vill ha in rapporten om chipnumret samtidigt, eller av annat skäl. Jag vet inte, men jag fixade det samtidigt.
 
Så nu hoppas jag att allt är rätt och riktigt, och att jag har gjort allt jag ska. Det är mycket att hålla reda på, men nu har ju alla ni som läser fått en påminnelse av mig, ifall det behövs. Kolla gärna när du ska id-kontrollera och märka årets föl att din id-kontrollant vet om de nya kraven och använder rätt sorts chip, så blir det bäst för alla.
 
0 kommentarer