Examen och examinationer i långa banor

 
I juni är det examenstider, och för vår del har det gått i ett, både inom skola/jobb och hästeriet.
Ella och hennes pojkvän Daniel var först ut och redovisade sina examenarbeten som avslutning på agronomutbildning på SLU i början av juni. De har jobbat på hårt och fick mycket beröm för varsin bra studie om Campylobacter-smitta. Min gamla kurskamrat Ingrid har varit handledare, och alla verkade mycket nöjda med samarbetet, som jag föreslog någon gång förra året. Kul!
Så nu är de båda livsmedelsagronomer och väntar på sina examensbevis bara. Båda har fått jobb över sommaren och lite till, och sedan får vi se vart livet för dem.
Jag har också gjort ett examensarbete, som jag redovisat skriftligt och muntligt denna vecka. Jag är ju veterinär sedan länge, och har i många år sagt att jag saknar lite mer ordentliga kunskaper inom ekonomi. Det har funkat bra att jobba som chef ändå, och även att förbättra resultatet, men att få lära mer är alltid bra. Så jag blev jätteglad när jag fick chansen att i jobbet gå en MBA-utbildning för chefer, och valde att starta med den del som heter Executive Master of Finance.
Under nästan ett år har jag varit på kurs, läst böcker och gjort examensarbete, och nu är vi klara och fick diplom i tisdags. Intressant och lärorikt har det varit, och förstås till stora delar en annan värld än den jag är van vid.
Nu fortsätter jag direkt med utbildningen Executive Master of Leadership and Management, (Fint ska det vara...) som började igår, och som också rullar ungefär ett år med regelbundna träffar och läxor. Mycket att ta in där med, men inte riktigt lika ovant, då jag även tidigare gått gedigen ledarskapsutbildning. Det har jag haft stor glädje av, och jag ser fram emot att få fördjupa detta nu.
Och så var det ju även examination för exteriördomare mitt i allt annat. Både Ella och jag har deltagit på en lång rad digitala föreläsningar arrangerade av Svenska hästavelsförbundet. Vi har fått lära mer om alla möjliga raser, framför allt om de lite mer ovanliga raserna i Sverige. Jag är ju sedan länge domare för många raser (de flesta kallblod och ponnyer), men har saknat behörighet för vad man har kallat specialraser, och nu kom äntligen ett tillfälle att fördjupa sig.
Vi fick åka till Skara för att göra både teoretiskt och praktiskt prov. Det var fantastiskt att se hur rasföreningarna hade lyckats få dit provhästar av många olika raser, och de allra flesta dessutom i väldigt fint skick och väl visade. En eloge till hästägarna och uppvisarna för det!
Jag gjorde prov för american curly, rysk basjkir, morganhäst, haflinger, kigermustang, amerikansk miniatyr, shagyaarab, angloarab, lipizzaner och morganhäst. Ella gjorde examination för american curly, rysk basjkir, haflinger, kigermustang, amerikansk miniatyr, kaspisk häst, shagyaarab, shire och fjordhäst. På bilderna syns de raser och aspiranter samt examinatorer där en av oss (Ella eller jag) var "ledig" och kunde hålla i kameran. Alla dagens bilder är från denna dag. Raser som finns på bild är morganhäst (två olika), kaspisk häst, lipizzaner (brun!), shire och fjordhäst.
Jag har hållit i föreläsningen för fjordhäst, och både Ella och jag har dessutom deltagit i digital internationell domarkonferens för fjordhäst, där både domare och aspiranter var välkomna. Till provet för fjordhäst var det Morgan Johnsson som var examinator, eftersom Ella var med. Emelie och Ann kom med två prydliga provhästar som skötte sig perfekt.
Nu väntar vi med spänning på resultaten från domarexamen. Hur det än går så hade vi en trevlig och lärorik dag i Skara, och jag var imponerad inte minst av hur bra många av de nyare domarna beskrev hästarna. Vi har ju en hel del att fira i vilket fall. Det ska vi göra också!
 
 
 
0 kommentarer