Sören så fin!

I lördags kom han: SörFin - treårshingsten som vi får låna för avel från SannaGårds fjordhästar. På samma sätt som jag åkte med Hassle till Hajums dagen innan så kom Elisabeth, Johan och Per med SörFin.
Hans första sto hade redan anlänt dagen innan, men på förmiddagen hade jag flyttat upp alla hästar till sommarbetet. I en hage gick våra fyra, och i en annan betade HelgaFin.
Vi hade kommit överens om att han skulle få gå på fri betäckning. Ett bra hästliv i flock och en väldigt nyttig fostran för en ung hingst, som får lära sig att fråga fint, så Elisabeth hade frågat om det kunde få bli så. Jag tycker det oftast fungerar bra, så jag var positiv. Förstås var även stoägare informerade om upplägget.
Innan vi tog ut honom i hagen provade vi ett sto i stallet, men hon hade tyvärr gått ur brunst, så hon åkte hem och kommer åter om knappt ett par veckor.
Elisabeth hjälpte mig och ledde bort HelgaFin till det stora fältet i hagen. Jag hämtade Aska i hagen intill och traskade ner på samma fält, och sedan kom Johan med SörFin. När alla var redo släppte vi de tre hästarna samtidigt.
SörFin mötte först HelgaFin, och de båda galopperade en runda, medan Aska försökte komma i kapp. Det gjorde hon också, och det visade sig snart att Askas brunst inte var över (som jag lite undrat om den kanske var), och han besteg henne. Men det var rörigt i backen och de susade vidare. Lite senare hittade de en bättre plats bakom några enbuskar - där kunde vi inte riktigt se vad som skedde, men vi var alla eniga om vi trodde att han då fick till sin första betäckning.
HelgaFin gick ner och betade en stund, men sedan återvände hon till de andra. Hon var inte brunstig än, men förstås nyfiken på sällskapet.
SörFin såg väldigt nöjd ut med sina två snygga damer, och vi väntar ytterligare två plus Finja som ju ska få föla först. Det ser lovande ut så här långt, och starten blev bra. Alla fick ha grimma på när vi släppte, och som ni nog ser är det Aska med klarblå grimma, HelgaFin med brun grimma och SörFin med gråblå grimma. Några timmar senare plockade jag av alla grimmor.
Jag är mer än nöjd med hur snygg han är och hur fint han har utvecklats. Det var en fin unghingst med härlig typ redan i höstas, och nu är han ännu snyggare, tycker jag. Härlig typ, långa linjer och en så fin sida med vackert huvud, lång hals och bra kropp. Han rör sig lätt och balanserat med långa steg. Så jag hoppas verkligen få två fina föl efter honom nästa vår - jag tror verkligen på kombinationen!
 
 
 
 
 
 
0 kommentarer