Säkra luckor

När jag hade köpt hästlastbilen märkte jag att överluckorna lätt kunde slå igen. Framför allt den ena släppte väldigt lätt från gummifästet som man tryckte fast den mot.
 
Så vi bytte ut den delen, och det blev bättre. Men en dag satt den istället så bra att fästet släppte från luckan... Nåja, det gick att fixa till igen.
Det blev startskottet till att ta tag i en bättre konstruktion. Vi funderade först på kapellfästen i gummi. De uppfyllde kraven på att vara tysta och mjuka. Men kanske lite klumpiga?
Peppe kollade vidare och kom fram till att tunna linor med små smidiga fästen kunde duga. Så det fick det bli.
Nu finns de där. Snörena väger inget, är lätta att sätta i och kan hängas in där bak när de inte behövs. Vi har också sedan länge en enkel grimskaftslösning för att hålla uppe bommen så inte den blåser igen. Funkar fint och är lätt att lyfta av när man ska stänga.
 
Jag läste om någon som blivit nedslagen av luckan på sin lastbil när den blåste igen. Så det finns fler med liknande bekymmer. Är ju dumt att få en lucka i huvudet själv och även att få hästen skadad eller skrämd. Kanske kan fler sno vår idé?
 
Vi har också bytt ut bromsen till bakdörren så att den sitter uppe istället för ivägen där nere (hur tänkte de?) och att den är trögare. För säkerhets skull satte Peppe även dit ett rep så att de inte kan slå upp fullt ut. Lätt hänt annars när vinden tar i. Men små detaljer kan göra livet enklare. Och säkrare.
 
Igår var vi på sommarpremiering, och då trivdes Brimi och Brusali fint med öppna luckor när de väntade. Vi hade en toppendag allihop. Rapport om det kommer!
 
0 kommentarer