(Av)vänja sig sakta

När Björke hade fått sova i stallet i två veckor med Finja, och fått dia henne där morgon och kväll, tyckte jag att det var dags att ta nästa steg i hans successiva avvänjning.
 
Jag hade en liten klump i magen efter kalabaliken senast, och tänkte att nu är det bäst att skynda långsamt. Jag trodde ju det skulle gå bra då, men det blev rejält rörigt den natten.
https://stuterikry.blogg.se/2022/february/gick-inte-bra-alls.html
Så jag bestämde mig för att Björke och Hassle skulle få sova i stallet. Finja fick vara kvar hos de andra stona, och alla de fyra fick kvällsmat ute förra söndagskvällen. Sedan tog jag in de båda hingstarna i stallet. Björke i sin vanliga, och där fick han rejält med både ensilage oich kraftfoder, och så Hassle i sin mittemot.
 
Då fanns det ju ingen som kunde rymma in till stona på natten, tänkte jag när jag stängde stalldörren medan de ännu mumsade förnöjt på alla håll. Björke äter kraftfoder ovanligt bra för att vara föl, och det passar ju utmärkt nu.
Nästa morgon stod Finja vid grinden och hon gnäggade lite ledset. Men hon var inte alltför spänd i juvret - att bara bli mjölkad två gånger per dygn hade gjort skillnad. Jag gav stona sin frukost innan jag gick in i stallet. Alla fyra började äta i godan ro.
 
I stallet var det också lugnt. Björke fick kraftfoder igen, och Hassle höll på att förgås av avundsjuka. Man han fick en skvätt när han kom till deras utebox vid vedboden, och var nöjd med det. Vi tog "nödutgången" eller genvägen i vedboden istället för att gå ut och dra igång alla känslor hos alla, och det funkade fint.
Björke var redan van vid den vägen, som vi började ta av en tillfällighet, så snart hade han anslutit i deras gemensam box/utestall, och han fick med sig resterna av kraftfodret som de delade på i bästa vänskap.
Hassle gick ut och kollade in stona, och gick sedan och åt. Björke lufsade efter, sedan han gått en liten sväng i hagen han med. Han kikade mot stona en stund, men ropade inte. När ingen ropade därifrån heller gick han till Hassle och åt.
Allt var lugnt i hagen hela dagen, och jag var glad när jag såg Björke vila i uteboxen mitt på dagen. Då stod Hassle och åt, men en stund senare stod han utanför och vaktade sin lille kompis.
För att inte gå för fort fram fortsatte vi på samma vis, och gör så ännu. Nu har det gått drgt en vecka och allt är lugnt. Hingstarna får vara i stallet på natten och ute på dagen. Det funkar bra och är lätt att flytta dem. Vi har stängt bort stona från den del av deras hage som var närmast, för att göra det ännu mindre lockande att ge sig av dit.
Inte förrän mjölken är helt borta och allt känns som bra läge kommer jag att ha dem ute på natten också. Men då hoppas jag att det ska gå bra. Jag tror nog det. Björke är nästan tio månader och om Finja hade blivit dräktig enligt plan hade hon avvant honom själv. Nu får vi hjälpa henne på traven lite. Och Hassle är en väldigt bra hjälp för oss!
 
https://stuterikry.blogg.se/2022/february/successiv-avvanjning.html
 
0 kommentarer