Njålsmärke och grepp

För en del av bloggens läsare var Njålsmärket, som var svar på gåta nummer 24, ett nytt uttryck. Den lilla pricken på ganaschen finns hos många fjordhästar, men inte alla, och anses stamma från hingsten Njål.
Njål finns i alla fjordhästars stamtavla idag, och det kan väl passa fint att han gav namn till detta vilttecken, som jag väl skulle tro finns även hos en del andra blacka hästar. Men jag har inte tänkt på att kolla. Har du?
Ett annat sådant vilttecken, eller primitivt tecken, är grepp eller skulderkors. I Sverige pratar vi om skulderkors, i Norge säger de oftast grep eller grepp. Det vet jag finns hos andra raser med, och ibland i ganska omfattande storlek. Det brukar utgå från manken eller vid bogbladets övre del och sträcka sig en bit nedåt, som på bilden här på Hangvar. Även i vinterpäls syns det rätt tydligt. Jag tar med lite olika bilder på honom, vid olika årstid och olika ålder.
 
Hos fjordhäst är de oftast inte så markerade, och de flesta saknar det helt. Men Hangvar har det ganska tydligt, och det är fint, tycker jag.
Hans helsyster Humira har en annan variant. Det ser nästan ut som en gjord, och är ungefär på den platsen. Men bara på hennes högra sida, märkligt nog. Det kom fram när hon tappade fölpälsen, och först gnuggade jag ihärdigt för att få henne ren till utställning, innan jag insåg att hon visst såg ut så.
Mer om detta finns även i ett tidigare inlägg: https://stuterikry.blogg.se/2019/may/magiska-markeringar.html
 
0 kommentarer