Fjordhästens hemstad

 
 
Det är ingen tvekan om att Nordfjordeid är en stad där fjordhästtraditionerna är viktiga och uppskattade. Att bronshästen, som sattes upp på premieringsplatsen 1983 för att minna om hundraårsjubileet för hingstutställningen, finns där är kanske inte så anmärkningsvärt, även om han är ståtlig. Men vart man går i stan så påminns man om fjordhästar på ett fint sätt, och det är ju mera ovanligt.
 
Locken på gatubrunnar pryds av fjordhästar, och detta fina kommunvapen går också igen på kommunens bilar och rådhuset. På lyktstolpar sitter snygga flaggor med en fjordhingst och texten Fjordhest for folket. På lördag kommer de visade hingstarna att paradera till stan ihop med musikkåren och invånarna går ut längs gatorna tillsammans med de internationella och norska fjordhästuppfödarna. 
 
Miljön påminner om den verklighet som formade rasen. Alldeles utanför stan reser sig fjällen brant med snö på toppen, och fjorden når ända fram till den västligaste gatan. Här är hingstarna stolta och kröker på nackarna i vårsolen. Och norrmännen har all anledning att vara stolta över sin fina häst!
 
0 kommentarer