Bra efterfrågan

Vad kostar en fjordhäst? En inte så ovanlig fråga, men rätt omöjlig att besvara. Eller så säger man något av:
- För lite, om den är en bra häst.
- Det som en köpare kan tänka sig betala och det som en säljare kan acceptera.
 
I flera år har jag hört att det är bra efterfrågan på fjordhäst. Det har ju på sätt och vis varit sant. Många har frågat, särskilt efter välutbildade och trevliga hästar i sina bästa år. Problemet har varit att de fortfarande inte värderats speciellt högt.
 
Priset avgörs ju faktiskt av vad en köpare kan tänka sig att betala och vad en säljare kan tänka sig att accpetera. När dessa sammanfaller kan det bli affär. Allt annat är bara drömmar och åsikter. Det spelar ju ingen roll vad en häst är värd om ingen vill betala det. Det hela kompliceras av att hästar är dyra att "förvara", så många blir tvungna att sänka priset för att inte förlora ännu mer¨på att betala för en häst de inte vill eller kan ha kvar.
Men om ingen vill betala ens i närheten av vad det kostar att ta fram en sådan häst som efterfrågas, ja, då kommer tillgången att sjunka efterhand. Det är nog där vi är nu.
 
Och det har lett till att fler börjar förstå att om man vill ha sin drömhäst så kan det vara värt att betala lite mer för den. Priserna verkar ha börjat stiga, och inte bara på vuxna fjordhästar utan också på unghästar. Det är ju ändå så att det sällan är inköpspriset som är den största kostanden för att ha häst, så det kan vara värt en del att få rätt häst.
Väldigt många hästar försvinner snabbt från annonssidor. Även unghästar blir ofta sålda snabbt.
 
Det är fortfarande så att det är svårt att få ihop ekonomin om man ska föda upp och utbilda en häst för försäljning. Även om man inte värderar sin egen tid alls, så kostar det en hel del att få fram en väl uppfödd häst med bra förutsättningar för att fungera i många år. Jag såg ett inlägg om att säljare borde värdera att få sälja till ett gott hem, och att man borde förstå att inte alla har massor av pengar.
 
Ja, jag värderar att få sälja till ett bra hem. Men för mig är det så att om jag inte tror att hemmet är bra så säljer jag inte alls. Då väntar jag. Och jag tänker att om jag har hästar med en bra härstamning, och de är väl hanterade och en bra grund är lagd - då är de mycket mera värda än en med okänd bakgrund och stam. Jag är faktiskt stolt över de fina unghästar jag föder upp.
 
Och inte heller jag som uppfödare har oändligt med pengar. Speciellt inte pengar att ge bort till mer eller mindre okända hästköpare, hur bra de än är. Men med rimligt betalt och köpare som förstår att värdera en bra häst - ja, då kan det också bli fler bra hästar för en bra köpare att välja på.
 
0 kommentarer