Fölningstider

Nu dyker det upp fler och fler bilder på årets föl. Ljuvliga, levnadsglada och förstås helt oemotståndliga. Längtan efter vårt föl för året ökar, och likaså väcks tankarna på årets betäckningar. Man vill ju gärna ha något att längta till även nästa år.

Lite till får vi dock vänta. Muskas föl väntas i mitten av maj, och förstås hoppas jag att hon ska vänta till dess, för att ha goda chanser att föda ett starkt och friskt föl. Nu känns det långt dit, men egentligen tycker jag att det är en helt perfekt tid på året för ett föl att födas.

Förhoppningsvis innebär det att väder och underlag är sådant att hon kan föla ute. Det är allra renast och bäst, när det går. Lite jobbigare att passa fölningen, och jag minns kalla majnätter när jag återvänt till sängen som en isbit efter fölvak. Men sto och föl klarar det bättre än jag.... Och jag får höra ugglorna, känna gryningen och naturens kraft.

Vårens och försommarens näringsrika gräs är bra mat för sto och föl. Och ute i sommarhagen kan fölet röra sig på ett underlag som ger rätt förutsättningar för att bli stark och korrekt i benen. Många små felställningar rättas till av naturlig rörelse. Hästar är ju inte gjorda för att bo i box.

Att ha en tidig fölning inne ger en bra chans att få kontakt med fölet. Det är bra, men går förstås att lösa även när de föds ute. Den allra första tiden menar jag att man ska hålla koll, men inte lägga sig i onödan. När fölet blivit några dagar kan man gärna börja klia, klappa och ta på en grimma. Först umgås jag med stoet och sen kommer fölet liksom per automatik.

Många tycker att det är väldigt sent med föl i juli och augusti. Till viss del har de rätt - det bästa betet är slut och man kan behöva ha lite extra koll att sto och föl får vad de behöver. Å andra sidan är det så att den allra bästa chansen att få stoet dräktigt är runt midsommar, när ljuset är som längst och gräset som grönast. Ljus, värme och bra foder är grunden för att stoet ska ha en bra brunst, och kunna bli dräktig.

Detta kan vara något att tänka på för dem som drömmer om föl och vill betäcka sitt sto. Man ska förstås inte börjar för sent, utan se till att hon kan få några chanser. Men kanske inte heller för tidigt. Vänta gärna tills värmen och gräset är här, så kan det bli bra för både sto och föl. Det är ju rätt snart ändå!

 
1 kommentar