Älskar människor

En av de allra största fördelarna med fjordhästar är att de nästan alltid älskar att vara med människor. De trivs med att samarbeta och med att arbeta, och de njuter enormt av uppmärksamhet och pyssel. Fler och fler ridskolor och även vanliga hästägare upptäcker denna fördel, som gör det så mycket roligare att vara tillsammans med dem.
 
Jag tror att det delvis är deras historia som format dem till detta. I en karg miljö gällde det att samarbeta för att överleva, och fjordhästen blev lika mycket en vän och en familjemedlem som en som bidrog till familjens försörjning. De bar ryttare och klövjesadlar med tunga lass över bergen, och de drog redskap och virke i svår terräng. Ibland fick de åka båt, och stå stilla i en liten båt, som tog dem till nytt bete eller nya arbetsuppgifter.
 
Bara allsidiga och samarbetsvilliga hästar överlevde, men de blev å andra sidan uppskattade och älskade. Och än idag står de där med spetsade öron och frågar vad vi vill idag - alltid redo, och beredda på olika uppgifter som de med klokhet och sans oftast löser väldigt bra.
 
När vi hade besök i veckan så tänkte jag på detta. Med gäster vid sidan öppnas ens egna ögon, och det är så härligt att ha en flock där alla vill vara med och hälsa, gärna få en uppgift, och där man lugnt kan ta med in sina vänner även bara för att hälsa på gänget.
 
 
0 kommentarer