Många funderingar om pris

Inlägget om vad en fjordhäst kostar har lästs av många, och i fjordhäsgruppen på Facebook gav delningen en lång rad kommentarer.

Någon skrev att diskussionen inte är ny, och det stämmer bra. Frågan har varit aktuell länge, och med viss variation varit ständigt aktuell.

Andra var inne på att det är en hobby, och man kan inte förvänta sig att tjäna pengar på att föda upp fjordhästar, eller för den delen inte de flesta andra hästar heller. Det ligger en del i det, och jag förväntar mig inte att jag ska leva på fjordhästuppfödning.

Men om duktiga uppfödare, med erfarenhet, ska kunna ta fram alla de fina hästar som jag hoppas, så funkar det inte att de ska lägga till en massa egna, privat pengar, som alltså mer eller mindre ges till varje köpare.

Jag har hört sägas att det finns stor efterfrågan på femåriga fjordingar som är ridna och körda (och över 145 cm, eller andra krav). Det kanske man kan tycka, om man är villig att ta fram sådana för 25.000 kr, max. Om man verkligen vill ha en väl uppfödd och hanterad häst så menar jag att man åtminstone måste vara beredd att betala vad det kostar att ta fram den, i faktiska utgifter. Att man tycker att det är så roligt att göra det att tiden inte värderas är väl en sak.

Jag inbillar mig inte att detta löses genom en enkel diskussion. Detta är en fråga som berör större delen av hästbranschen, och det finns många tankar om detta.

Men jag hoppas att några har blivit påminda om att våra hästar är värda uppskattning och att vara stolta över. Om vi agerar så, och visar upp dem på bästa sätt i olika sammanhang (och det är det redan många som gör), så tror jag att det är fler som upptäcker rasens många goda egenskaper.

Att de är lätta att känna igen kan vara ett hinder. Många har hört om den där starka, dumma eller feta fjordingen som någon träffade för 30 år sedan. Men att alla känner igen en fjording kan också vara en fördel. Alla kommer att se att den duktiga, snälla och arbetsvilliga hästen är en fjording. Så nu gäller det bara att visa så många sådana att de flesta glömmer de där trista undantagen!

 
3 kommentarer