Gratis bete?


Ibland hör man någon säga att bete är gratis. 
Det brukar inte vara någon med egen mark...
 
Bete är ett fantastiskt foder - det som hästarna väljer allra helst själva, och ofta ratar till och med godis för ett riktigt gott gräs. Men det kräver en hel del jobb för att det ska bli bra, och det kostar en del att fixa.
 
Om man betar på åker så brukar det innebära att man har kostnader för plöjnng, gödsling och sådd då och då. På naturbeten slipper man allt eller det mesta av detta. 
 
Men stängsla behöver de flesta. Det är arbetskrävande och materialet kostar en hel del. Även om man gör det väl så måste det underhållas och repareras.
 
Om det är som i år här, att försommarens torka tog hårt på tillgång och tillväxt och fortfarande märks av, så behöver man stängsla extra mycket. Jag har delat in i fler fållor än vanligt. Det gör att betet används mer effektivt och varar längre.
 
För att förenkla kör jag då till största delen med plaststolpar som trampas ner. Smidigt, rätt snabbt och flyttbart. Men de är inte så billiga, och de har en tendens att gå sönder lite för fort. Så visst är de bra, men har sina begränsningar.
 
Både jag och hästarna älskar sommarbetet. De trivs och jag tycker om att se dem där. Och det är väldigt skönt att slippa fodra. Eller man fodrar väl på ett annat sätt. Håller koll på hull och tillgång, planerar flytt till nya fållor och ser över staket och att de har vatten och salt.
 
Inte gratis, men väldigt värdefullt, tänker jag.
 
 
1 kommentar