Tror du det kan gå?

"Tror du att det kan gå? Och vill du ta emot henne?" Jag fick ett samtal i våras. Det handlade om ett sto som var fem år. Hon hade seminerats som treåring, men inte blivit dräktig. Och sedan åkt för naturlig betäckning i fjol.
 
Där blev hon skrämd i betäckningsspiltan och vägrade sedan gå dit mer. Så inget föl trots två års försök. Ägaren undrade om det kunde finnas en chans och om Hassle och jag ville ge henne den. 
 
Det ville vi. Så Sol kom till släppet och Hassle gillade henne direkt. Hon var lite avvaktande först, men hade sedan en fin brunst och allt såg lovande ut. 
Men hon var inte dräktig vid koll efter drygt tre veckor. Så hon blev kvar ett tag till. Jag var inte helt säker på om hon brunstat om, men hade en notering med frågetecken några dagar före första kollen. 
 
Nu hade det gått några veckor till, så jag undersökte henne med ultraljud igår. Och där fanns det vi hoppats och längtat efter: en fin dräktighet på dryga tre veckor. Jag vet inte om stoägaren eller jag var gladast. 
Vi kollade även ett sto som inte visat brunst. Hon stod med en kvarstående follikel som blockerar. Svåra att behandla, men kan gå ibland. Så vi testar och hoppas hon kommer igång nu. Aska hade samma sak i fjol och svarade på behandling. https://stuterikry.blogg.se/2021/june/anovulatorisk-follikel.html
 
Brimi har mest gått i annan hage än Hassle och vi missade nog precis förra brunsten. Hon var som väntat tom. Nu väntar vi tills premieringen varit och släpper över henne sedan. 
 
Jag hade tänkt kolla Finja igår, men på morgonen såg jag en fin brunstflytning på henne. Så vi skippade det och bytte hage när vi var klara med de andra. 
Hon verkade dock oväntat ointresserad av Hassle, så jag fortsatte fundera under kvällsmaten och sedan efter koll av en kompis shetlandssto, som visade sig vara dräktig på 18 dygn, trots att de inte sett brunst och oroat sig att något var fel. Jag hämtade hem Finja när de åkt, och fått se bilden på fosterblåsan. 
Och visst var Finja också dräktig! En fin dräktighet på cirka 17 dygn. Toppenbra! Hon fick återvända till Aska och treåringarna igen. 
Så nu har Hassle fem av sju ston dräktiga i år. Den sjunde har ibte brunstat och den sjätte har vi snott från hans hage lite för mycket. Så visst gör han det bra, och klarar till och med en del med dåliga odds. Både jag och kompisen kanske borde lita ännu mer på våra hingstar. Fast det är klart - att kolla ska man också! Känns bra att ha gjort det. Nu hoppas vi på att resten också snart är dräktiga!
 
0 kommentarer