Fjordhästar i alla tider

Att det är mycket om fjordhästar i bloggen har nog alla märkt. Mest kretsar det kring våra fjordhästar på Stuteri Kry, men det har blivit många andra genom åren.
 
Och fjordhästens historia tycker jag är spännande, så den har jag återkommit till flera gånger. Idag tänkte jag passa på att länka till några av dessa gamla inlägg, både för er som missat dem och för er som vill läsa igen.
Att gå tillbaka till de första norska stamböckerna och läsa om den tidens fjordhästar (på 1800-talet) och att se bilder, tycker jag ger perspektiv, och påminner om hur de såg ut då. Alltså våra hästars förfäder. Det har jag bland annat skrivit om här:
https://stuterikry.blogg.se/2015/march/moderna-fjordhastar.html
 
Även om färg och tecken inte är så viktiga egenskaper, så har de nog alltid fascinerat och engagerat ändå. Här är ett par inlägg om sådant:
https://stuterikry.blogg.se/2015/march/svarta-fjordhastar.html
https://stuterikry.blogg.se/2015/march/njalsmarke.html
Släktskap, renavel och korsningar samt vad som ledde till vad kan också vara intressant att lära sig mer om, och här kan man ser hur temat kommer igen i olika former över tid:
https://stuterikry.blogg.se/2015/march/rimfakse-striden.html
https://stuterikry.blogg.se/2016/december/en-blodig-historia-om-blodsband-och-annat.html
https://stuterikry.blogg.se/2021/january/harstammar-fjordhastar-fran-przewalskihastar.html
Mycket mer finns, och vill du djupdyka i vad jag har skrivit om sådana här historiska saker så rekommenderar jag att du väljer Historia under kategorier - då hittar du det mesta, om än osorterat (bara i kronolgisk ordning i bloggen).
0 kommentarer