Onödigt stort?

Vår gödselplatta ser gigantisk ut nu när den är tömd. Det är den väl på sätt och vis också. Den är så väl tilltagen att den räcker för att lagra gödsel i flera säsonger.
 
Det kan man tycka är onödigt, men jag är väldigt glad att vi valde att göra så när vi byggde den för många år sedan. Jag har egentligen bara två fält att sprida gödseln på, och jag vill ju inte plöja upp något av dem varje år. Så då behöver jag kunna lagra gödsel i flera år tills det blir dags.
 
Lagringen gör också att den hinner bli rejält komposterad. Det är som den finaste jord när det är dags att spridas. Att den består av hästgödsel, torv och halm bidrar också till att det blir fin gödsel. Kutterspån är inte alls lika bra när det blir dags att köra ut det. Inte lika bra strö heller, tycker jag. Det suger upp för dåligt.
 
Det är lite samma tanke som med ligghallen. Med de mått som den har så är den "godkänd" för fler hästar än vi någonsin haft där. I år är det väldigt gott om plats med bara tre vuxna, en ettåring och ett föl, men så bra de har det!
 
Gott om plats innebär att alla lätt hittar en plats att vara, och att känna sig trygg på. Det underlättar också för mig. Det är lättare att hålla bädden tfin och torr, och jag behöver inte strö så ofta.
 
Jag har flera gånger skrivit om hur minimått lätt uppfattas som norm, och varför det är klokt att tänka större än så. Bland annat här:
https://stuterikry.blogg.se/2019/october/halvfullt.html
https://stuterikry.blogg.se/2016/march/optimal-hasthallning-eller-minimimatt.html
https://stuterikry.blogg.se/2016/august/norm-eller-minsta-tillatna.html
Och i detta inlägg summerade jag mina tankar om ligghallsbygget, vad som blev bra och vad som kunde gjorts annorlunda:
https://stuterikry.blogg.se/2018/february/bygga-ligghall.html
Helt klart är jag väldigt nöjd att ha en ligghall, och det är jag säker på att hästarna också är. De gillar den!
 
0 kommentarer