Förlåt...

Förlåt, men jag kunde inte låta bli. Hoppas inte ni blir jättearga nu, utan kan ta det som ett kul skämt eller en bra påminnelse.
 
Jag lade ut en kort film på Facebook för några timmar sedan: Här kan du se den: https://www.facebook.com/StuteriKry/posts/1369293459898256?notif_id=1577795118904776&notif_t=page_post_reaction
Och så skrev jag bara: "Vad säger ni - hingst eller sto?"
 
Sedan kom svaren. De allra flesta skrev hingst, oftast utan närmare förklaring, men några kommenterade som att jag fått så många stoföl de senaste åren så nu borde det bli hingstföl. Ja, det kanske det blir. Vi får se. Men jag säger ändå som Brasse i Fem myror: Fel, fel, fel!
 
För det är ett sto. Ja, alltså det är bara ett sto. Det är Aska och hon är inte dräktig. Det som guppar och rör sig är hennes tarmar och så andningen. Jag vet ju inte om alla som svarade tänkte att hon var dräktig. Men det verkade som att många tänkte så, och jag fick förslag om metoder för könsbestämning med. Någon var mer avvaktande, och Ingrid Sommar skrev "Föl?". Tror att hon var något på spåret där :-)
 
Ja, så förlåt om jag lurades. Jag ville bara påminna om att allt inte alltid är som det verkar, och frågan kanske inte heller är den man tror. Rätt svar är alltså sto.
 
Och vad gäller könet på de föl som vi väntar, så är det ju så att sannolikheten att få sex stoföl på rad är rätt liten (vi har fått fyra nu). Å andra sidan är sannolikheten för stoföl lika stor varje gång man får ett nytt föl oavsett vad de tidigare fölen har blivit. Och vi har för den delen hittills fått 18 stoföl och 20 hingstföl, så om nu någon tror att slumpen är rättvis så borde vi då få två stoföl till, eller hur?
 
Man kan kolla kön på föl med hjälp av ultraljud, om man tittar i rätt fas av dräktigheten. Men det har jag inte gjort så jag får vänta och se vad det blir. Det är ju ändå som det är. Och viktigast att allt går bra.
 
Så tänk på att allt inte är som man tror, det är lätt att luras in och börja säga fel saker. Bara för att vi är sociala varelser, som fungerar så. Följer flocken, ungefär som hästarna. Som tur är kan vi oftast förlåta den som varit dum också.
 
Så jag önskar er igen ett gott slut och ett fint 2020! Och jag håller väl tummarna för två fina föl då, men att Aska får fortsätta som min härliga ridhäst, även om det bubblar lite i magen :-)
 
0 kommentarer