Har du sett en bättre hov?


"Har du sett en bättre hov?" 
sa Magnus när han var hos oss och fixade alla hästarnas hovar. Han brukar ge oss beröm för bra hovkvalitet, men nu var han lyrisk.
 
Han hade precis tagit av Hangvars skor, och verkade dem inför ny omgång med vinterskor. Han har varit vinterskodd sedan november, och det var exakt nio veckor sedan förra besöket.
 
Magnus berömde hovform och storlek. Han visade på den välutvecklade strålen och de rejäla hörnstöden i trakten. Man kunde se att skon hade legat bra och att rörelserna hos hästen varit så korrekta att ingen snedslitning eller felaktig rörelse av skon hade skett.
 
Att Hangvar dessutom är en dröm att hantera, och står som ett ljus medan hovslagaren arbetar gör ju inte saken sämre. Helt enkelt en fröjd att ha hand om hans fötter.
 
Härligt att höra, och det gör oss förstås glada. Det gör ju också livet så mycket enklare att ha hästar med bra fötter.
 
Även de andra fick beröm. Det har som sagt gått nio veckor sedan de verkades, och ofta växer hoven lite mindre vintertid. Men här fanns det blanka välformade hovar som hade vuxit en bra bit sedan sist.
 
På fölen var det minst att ta, och så brukar det vara. Men alla har friska fina fötter som växer tillräckligt, och alla skötte sig fint. Hamar stod som ett ljus två hovar och var sen tvungen att se om vi tänkte räkna till fyra.
Det tänkte vi, och efter lite småkrångel var han duktig igen. Alltså en helt normal hingstunge i den åldern. Och med lika fina fötter som sin farbror - bra det!
 
 
0 kommentarer