Ingen bruksridning

Idag är det DM i bruksridning hos oss. För första gången på många år är vi inte med. Ja, jag har missat lite då och då, men Ella har varit en flitig deltagare. Hon har två segrar och jag en, och i fjol var jag tvåa och hon trea.
 
I år blev start bortprioriterat till förmån för studentbal. Ja, den var ju igår, men ändå skönt att slippa stöka iväg på morgonen. Mycket nog ändå just nu.
 
Kanske är det också så att vi är lite färdiga med denna tävlingsform. I grunden är det en jättetrevlig idé, och en bra test av samarbetet mellan häst och ryttare. Inte alls så lätt som man kan tro om man står bredvid. Däremot har jag alltför ofta blivit besviken på själva genomförandet. Oklara regler som tolkas olika från gång till gång, och ibland även inom tävlingen. Många funktionärer krävs, vilket gör genomförandet tungt, och ofta är de inte så pålästa om hur de ska bedöma sina moment. Mer än en gång har det blivit fel.
 
Efter att ha provat working equitation känns det som ett bättre alternativ. Här blir det också tydligare att det krävs snygg ridning, då varje moment poängsätts. Man räknar inte straff och felsteg, utan har en domare som bedömer hela ritterna, som innefattar såväl dressyr som en bana för teknik och speed.
 
Vi har inte kommit iväg på någon sådan tävling heller i år, då de har legat på datum som inte funkat för oss.  Men jag hoppas att det ska bli, kanske i höst. Däremot tror jag inte att det blir någon start på KM i bruksridning heller. Både Ella och jag har två inteckningar var i vandringspriset där, så man kan ju vara lite sugen på att försöka få en tredje inteckning. Men årets tävling sammanfaller med att jag ska till Gotland och döma, och kanske gör det inte så mycket. Man kan inte vara med på allt, och det kan nog vara så att det är dags för oss att gå vidare och lägga tiden på det som känns roligare.
 
0 kommentarer