Skav!

Just vid fällningstid blir det extra lätt skav. Det verkar som att både hud och hår är extra sköra då. Aska fick till och med lite skav på sidorna nedanför sadeln, antagligen av mina stövlar eller möjligen av stigläderna. Inget allvarligt, och bara lite nött i pälsen, men ändå oväntat.
 
 
Jag blev ner bekymrad när jag såg en liten svart fläck bakom högra armbågen efter träningen för 1,5 vecka sedan. Ungefär en centimeter bred och håren helt borta, men ingen skada i huden. Vi hade tränat hårt, så man såg tydligt på svettmärkena var sadelgjorden hade legat. Och märket var en bra bit framför. Så var kom det ifrån? Eller hade jag missat det och det fanns redan innan jag sadlade?
Jag tänkte ännu på det när Ella kom och red ut några dagar senare. Jag visade henne och vi pratade om det innan ridturen. Vi enades om att byta sadelgjord, och tog samma sadel, men annan gjord. Den vi bytte till var en decimeter längre, och vi tänkte att då kommer spännena bort från närheten till skavet. De var annars i samma höjd.
 
Som jag berättat innan red Ella och jag promenerade med. På hemväg i nerförsbacke fick jag syn på vad som hände. Jag gick på högra sidan och såg hur huden veckade sig och tryckte ändå in i gjordens sida när frambenet var som längst bak på den sidan. Så i varje steg nötte det lite.
 
Vi kunde konstatera att det blivit ett nytt märke. Inte exakt på samma plats, men nära, och nästan mer skavt än det gamla. Lite rosa på ytan var det. Så inte bättre alls... På bilden ovan ses det gamla märket som svart bakom (till vänster om) det nya lite större. Och det är närbild, så de är små. Men förstås inte kul.
 
In och rota i sadelkammaren (ibland är det bra att vara dålig på att göra sig av med saker...). Jag hittade en annan modell av dressyrgjord. Egentligen tänkt till Mercan, så för lång, men Aska är ju lite för tjock, så värt att testa. Och det gick!
 
I söndags red jag med den. Ett hål kvar innanför, så nr hon är i rätt hull kommer den inte passa... Men kanske veckar sig skinnet mindre när hon slimmat till sig...
 
Och till dess är det nog ett bra alternativ. Inga nya märken trots ett rejält pass. Och inget nytt skav på de gamla heller. Så nu hoppas jag det läker ut fint, och att vi ska slippa nya.
 
På bilden där Ella rider syns ju gjorden inte alls, men på dressyrbilderna är det "den vanliga" ovan (plommon-kavaj) och den långa nya nedan (svart kavaj). Jag tror det går att tänka sig vad som händer när frambenet kommer bakåt istället (och sadla längre bak går inte...).
 
0 kommentarer