Vårt 2015

 Årets sista dag är här, och precis som många andra passar jag på att sammanfatta året som gått. 2015 har varit ett händelserikt år, och vi har varit ute med våra hästar i många olika sammanhang.
 
Ella har tävlat med Haldol och Finja. Haldol deltog i både SM och NM, och var även med i ett av lagen på NM. Medan 2014 bjöd på gassande värme på SM och Haldol trivdes perfekt, så var det i år regnigt, blåsigt och kallt, och Haldol hade ungefär samma åsikt om det som publiken. Han är ju aldrig dum, men i sådant väder går han inte på topp, och det krävs om man ska nå någon placering i sådant sällskap. Vi tycker att han skötte sig bra ändå. Han deltog i invigningen, som var pampig, och han fick guld på utställningen på NM.
 
Finja låter sig däremot inte störas av lite dåligt väder. Hon susade fram mellan vattenpölarna och i regnskurarna med spetsade öron, och gjorde det så bra att hon satte två av tre ritter för en prestationsmedalj i brons på de öppna klasserna på SM. Den tredje fixade hon på nästa lokala dressyrtävling, hos Tranås ridklubb. Där blev Haldol och Ella korade till klubbmästare i dressyr på ponny.
 Finja vann den stora utställningen på NM, då hon först blev bästa sto och sedan BIS. Detta ledde senare till att hon fick åka med och tävla om Årets kallblod på Friends. Fjordhästföreningen brukar skicka bästa treårssto från riksutställningen, men efter att de tre första tackat nej gick frågan till oss om Finja. Där lyckades hon bli Bästa sto, och blev slutligen slagen av Bästa hingst, ardennern Da Capo, som blev Årets kallblod.
 
 
Friends var årets stora äventyr, och förutom Finja hade vi med Haldol och Desolett. Desolett var målad som zebra och ingick i den stora showen Join the circus, som visades fyra gånger på stora arenan. Många trodde att det var riktiga zebror, inte minst som de kom in tillsammans med en tvättäkta kamel. Haldol var representant för fjordhästen i rasboxen, och skötte uppdraget galant. Otaliga barn klappade honom, och han verkade gilla läget perfekt. Han gjorde också fina uppvisningar i paddocken, och slutade som segrare i kallblodsdressyren där.
 
Annars har det varit klent med priser och placeringar i år. Ella och Haldol tävlade flitigt under våren, och deltog i ponnyallsvenskan division 1. Både de och laget gjorde många bra insatser, och Ella hade resultat över 70 % i lagtävlansprogrammet, men det var i stort sett varje gång första utanför placering som blev slutresultat. Jättebra, men lite tjatigt i längden... Det blir ju lätt så med väldigt små klasser, efter att de tävlande delats både i kategorier och åldersgrupper. Nu är det slut med det, efter ett första prövoår, och jag tror att det blir bättre nu. Att ungdomarna kan få ha kvar sin ponny till de är 20, tycker jag är bra, men åldersgrupperingen blev inte lyckad.
 
Det har hänt en del i vår hästflock under året. Det har varit hästar som köpts och hästar som sålts, och i en del fall båda delar. Bara några dagar in på det nya året åkte vi till Dalarna och köpte Pärlby Zorro. En liten och raggig fölunge, fick vi med oss hem, men med stor charm. V har tränat honom och uppskattat honom mycket, men är glada att han i december hittade sitt nya hem och flyttade till Värmland. Då hade han fullgjort den uppgift han kom hit för - att vara kompis åt varmblodet New Discovery, som hämtades hem från Gotland i februari. I september kastrerades de båda ettåringarna, och sedan kunde de snart flytta ihop med resten av gänget.
 
 
Ajke Kry köptes tillbaka i början av året, och även han är såld igen. Han fick följa med Hellvi på premiering, efter att han sålts, och fick finfina 41 poäng. Hellvi fick 39, och båda skötte sig prima, så det var en lyckad dag i Smålandsstenar.
 
 
Även Desolett köptes tillbaka före sommaren. Hon betäcktes sen med Tigertass, men blev tyvärr inte dräktig. Efter en sommars vila sattes hon igång, och jag genomförde en lätt B WE med hyggliga resultat och kom i mitten av klassen. Under hösten har hon satts igång, och hittills ser allt lovande ut. Vi känner igen henne mer och mer, och musklerna börjar komma tillbaka på rätt plats. Vi hade hoppats att Unni skulle vilja rida henne, men efter att hon bröt armen när hon föll av Haldol i juni så vägrar hon rida. Det betyder att vi har lite fler hästar att rida än vi hinner med, så vi ska fundera under våren hur vi ska göra framöver.

Aska Kry föddes i slutet av maj. Hon såg genast väldigt lovande ut och har fortsatt att utvecklas fint. Vi hoppas att hon ska fortsätta så, och att hon kan ta över efter Muska så småningom. Extra roligt eftersom hon är en dotter till vår uppfödning till Alvedon Kry, som är en bra hingst med alldeles för få avkommor. Vi hade hoppats att få ett helsyskon till henne nästa år, men Muska blev inte dräktig på första försöket, och sedan hade Alvedon tyvärr dragit på sig problem med hovleden (vilket ledde till att han snöpligt missade SM och NM efter en lysande start på säsongen med fina placeringar bland stora hästar), så vi ville inte utsätta honom för stressen att komma hit. Istället fick vi förmånen att låna Finslands Ringo, och Muska blev dräktig med denna fina hingst.
 
Också Finja är dräktig. Hon är betäckt med Hassle Kry, som betäckte fem ston på fri betäckning under sin första säsong. Alla blev dräktiga, vilket förstås är väldigt glädjande, inte minst som han sedan såldes till Norrbotten för att fortsätta livet som hingst där.
 
 Många av de uppfödningar som vi har sålt har vi fått fina rapporter från under året. Det är alltid väldigt roligt att få rapporter, och till och med när det är något som inte är bra så känns det skönt att få veta. Som tur är så blir det oftast goda nyheter. Störst var det nog ändå att åka till Nordfjordeid och se Hangvar Kry bli godkänd för avel i Norge. Sedan jag sålde honom som föl till Tyskland har jag bara sett honom på bild, men jag visste redan på långt håll att det var han när jag såg honom, och det var mycket mer än färgen som gjorde mig säker.
Det finns mycket mer att berätta om 2015, och en hel del av det hittar ni om ni bläddrar tillbaka i bloggen. Jag tror ändå att jag sätter punkt här och blickar framåt mot 2016, som snart är här!
1 kommentar