Betäcka treåringar?

Ska man betäcka sitt treåriga sto eller vänta tills hon är fyra? Ja, det kan ju vara värt att fundera på, och svaret är kanske inte givet. 
 
Tidigare än vid tre års ålder är det väldigt få ston som betäcks. Som regel tycker jag inte heller att de är mogna för det. Att de brunstar redan från ett års ålder betyder ju inte att de på alla sätt är mogna att få föl. Däremot kan det vara viktigt att komma ihåg att många ston har sin första brunst redan innan de har hunnit fylla ett. Så stoföl bör inte gå med äldre unghingstar eller vuxna hingstar för länge, helst inte efter jul året de föddes (lite beroende på när de fötts). 
 
Jag har ofta tyckt att det passar bra att stoet för sitt första föl som fyraåring. Då får hon naturligt en paus från träningen, som hon ändå kan behöva. Då är det inte lika lätt att bli överambitiös med en arbetsvillig och duktig unghäst. 
 
Och så får man chansen att tidigt få en avkomma av sitt unga sto, som förhoppningsvis är det bästa avelsstoet. Man arbetar ju för att aveln ska gå framåt, och då är det bra om de bästa unga stona kommer tidigt i avel, och kan bidra till ytterligare framsteg. Om man sedan vill låta henne tävla ett tag så har hon i alla fall hunnit få ett, eller kanske två, föl innan hon sätts igång på allvar. 
 
Nackdelen med att betäcka treåringar är att det är mycket annat man vill hinna med under sommaren med dem. Jag vill alltid visa dem på sommarpremiering och sedan också på riksutställning. Dessutom vill jag gärna ta tillvara sommaren för lite utbildning i form av grundridning (sparsamt) och helst lite körning också. Då är det inte så praktiskt att lämna iväg dem för betäckning, och det kanske dröjer länge innan hon är hemma igen. Man kanske hinner till premieringen ändå, men man vill ju gärna hinna matcha och ha henne i bästa skick också. 
 
Om man har egen hingst, eller nära till en passande hingst, så kan ju detta vara mindre problem. Jag vet att en del inte vill betäcka för att fullt ut satsa på visningen på riksutställningen. Å andra sidan tänker jag då på min Dalacin Kry, som fick 44 poäng och blev tvåa i en stor ring i slutet av september (det låg sent det året), och fick ett fint hingstföl den första april året efter. Det var den omtyckta Treo Kry. Jag åkte ganska långt till hans far Tölve, och åkte tidigt för att hinna få hem och träna Dalacin till visning i juli. Och det blev ju bra på alla sätt. 
 
Andra ston som fölat som fyraåringar hos mig är Muska, Furubäcks Ila, Henja Kry och Finja Kry. Desolett betäcktes inte förrän som fyraåring, och hon är i och för sig den enda som blivit riksetta av dessa, men det kan ju bero på andra saker. Finja kompenserade med råge och blev BIS som fyraåring med föl vid sidan - bra gjort!
 
I år planerar jag att betäcka Aska med Brynje. Och eftersom han ska till oss så blir det inte jättetidigt på säsongen. Jag är glad för att vi får denna chans att göra det lite enklare att få ihop alla önskemål. 
Finja Kry med Himmer Kry, som var hennes andra föl.
0 kommentarer