Bagar´ns barn....

I förrgår kväll slog det mig att jag har glömt att avmaska Aska. Jag som alltid brukar predika för folk att de allra viktigaste avmaskningarna är dem som man gör under första levnadsåret, medan gamla tävlingshästar ofta har utvecklat resistens mot maskarna och kanske inte behöver avmaskas alls...
 
Föl däremot är känsliga, och förutom blodmask, som kan vara problem hela hästens liv, så har de också ofta spolmask, och ibland fölmask. Så jag brukar göra första avmaskningen vid ungefär åtta veckors ålder, och sedan ytterligare en ungefär två månader senare. Jag vet att jag har en del blodmask i betena, och mina unga hästar brukar ha måttlig förekomst, medan de äldre oftast är helt rena vid koll av träckprov.
 
Nu är det inte så länge sedan som Aska fyllde två månader, då hon är född den 23 maj. Men lite dåligt samvete fick jag ändå. Så igår tog jag med en dos och gav henne i hagen, helt ensam och utan grimma. Hur lätt som helst med en så frejdig och trevlig unge som hon. Så nu är det gjort, och jag kan nog vara ganska säker på att ingen skada är skedd på denna välutvecklade och stora fölunge.
 
 
0 kommentarer