Ett gott nytt år - med bra start för alla

 
Ett gott nytt år och ett gott och trevligt nyårsfirande önskar vi er. Vi har för vår del inga riktiga nyårstraditioner alls. Delvis för att vi inte gärna vill lämna våra djur denna natt då det finns mycket som kan skrämma dem. Delvis för att jag under många år ofta hade jouren just på nyårsnatten (för att slippa julnatten), och därmed inte hade precis tillfälle att fira in det nya året. Och så delvis för att vi är så kvällströtta, så vi möter hellre det nya året tidigt nästa morgon.
 
Som veterinär har jag försökt hjälpa många husdjur till en dräglig nyårsnatt. Det är många hundar som far väldigt illa och blir mycket stressade av alla smällare. Dessvärre varar denna plåga ofta under många dagar, då det på många platser smälls lite när som helst både före och efter nyår. Det händer också att hästar och andra djur blir skrämda, och i värsta fall skadar sig eller springer ut genom staketen när de blir skrämda.
 
Jag förstår att man vill fira avslutet av det gamla året och fira in det nya. Det tycker jag att man gärna kan göra. Men kanske kunde det bli minst lika festligt utan alla smällare - hur kul är det egentligen? Kanske vill man ha lite färgsprakande fyrverkerier, och de låter ju inte så mycket, så det kan väl vara OK, om man nöjer sig att använda dem just runt tolvslaget.
 
Många väljer numera att inte skicka julkort, och berättar att de skänkt pengar för något välgörande ändamål istället. Kunde inte det vara något för nyårsraketerna också? Istället för att elda upp pengarna på några korta minuter, och dessutom skräpa ner miljön med både gifter och diverse småskräp, så kunde det väl vara en bra tanke. En fin start på ett nytt år.
 
Och när det gäller nerskräpningen så välj åtminstone bort de där lyktorna som stilla seglar mot skyn, om de innehåller en metallkonstruktion. Lyktan är fridfull och vacker, och skrämmer knappast några djur. Men den kan lätt döda en ko, om den faller ner i en hage eller på en vall där det slås gräs. Kor är inte så nogräknade när de äter, och om de äter sådana metalldelar kan de skada kons mage och i värsta fall punktera hjärtsäcken (som inte alls är så långt från kons nätmage). Då dör kon, och även om det inte alltid går så illa så är det en mycket plågsam sjukdom. Samma sak kan hända om en ko får tag på en aluminiumburk, så dem bör man se till att aldrig slänga i naturen.
 
En lugn och glad start på det nya året önskar jag alla, båda två- och fyrbenta! För vår del blir det utan raketer och smällare, och jag hoppas att fler ska hitta vettigare sätt att fira, så att alla kan få vara glada.
 
0 kommentarer