Barfota igen

Lagom till att människornas barfotasäsong säkert är slut, så var det dags för Aska att bli av med skorna. Hon skoddes i juni några veckor före sommarpremieringen första gången. För att vara så fin och rörlig som möjligt då. Ibland skor jag dem en skoperiod tidigare, men hon har så fina hovar att varken jag eller hovslagaren tyckte det var nödvändigt.
 
Sedan skoddes hon om i augusti, för att vara snygg till riksutställningen. Och så för att hon vid den årstiden får traska omkring en del på den steniga grusvägen hos oss. Jag ville inte att hon skulle vara öm i fötterna när vi red.
 
Nu var det dags att bestämma hur vi skulle göra för nästa två månader. Hovslagaren var hos oss förra veckan och det betyder att det är långt kvar till Årets kallblod första advent. Och det blir mörkare och mörkare, så det lär inte bli många gånger i veckan vi ger oss på vägen. På Friends är det ju också väldigt mjukt och bra underlag.
 
Så vi var helt överens om att plocka av skorna nu. Skönt att slippa bekymra sig om brodd och vinterskoning med snowgrip och allt sådant. Det blir det väl för Denver och Desolett nästa gång. Skor är helt nödvändigt när slitaget överstiger tillväxten, på grund av underlaget eller belastningen. Hästar ska inte behöva vara ömfotade för att ägaren inte vill sko. 
 
Men Aska ska bara jobbas lite lagom. Det klarar hon utmärkt barfota. Hon ömmar inte alls när jag rider, utan traskar på glatt och energiskt. Precis som vanligt. Så småningom blir det nog skor igen, men först ska hon få föla och innan dess ha bra barfotafäste i snön. Och det är bra för hovarna med då. Man kan förresten se spår på hennes hovar av hur fodertillgången varierat denna sommar.
1 kommentar
Annki Johansson

Hej på dig! Skönt att du slipper sko, för det har ju i och för sig inget mervärde om det inte behövs. Jag har ju tre vackra connemaror och en behövde skos direkt när vi började hans inridning, t o m bak då han helt enkelt blev tassig och en helt annan med skor även bak. Nu när han ska fylla 22år och är i strålande kondition vet jag såklart att han har lite platta sulor och ganska tunna. De andra har fått framskor först, men underlag med grusväg bl a och det väder Sth-området bjuder på från höst till vår skulle det vara helt omöjligt att vara utan skor och även såklart brodd. Annars är ju många ponny- kallblodsraser ägare av fantastiska hovar. Läser dina inlägg, nyttiga och bra och inget fjoller. Så tack för det lev väl med dina vackra fjordhästar önskar Annki Johansson

Svar: Tack för de fina kommentarerna! När det gäller bakskor så tänker jag att behövs det fram så behövs det bak. Ser alltför många ponnyer med bara framskor som är tassiga bak, helt i onödan. Bra hovkvalitet är inget självklart, men verkligen något att uppskatta. Med tiden, då hon ska jobba mer på väg blir det nog skor igen. Men nu ska hon få föla och så får vi se sedan. Mamma Muskas hårda hovar har också klarat det mesta.
Ha det gott!
Helena