Skrapar med hoven

Desolett skrapar med hoven när hon väntar på foder. När jag kör ut med hösilage i skottkärran är hon inte med i det gäng som trycker på och står först i kö vid första baljan. Nej, hon står vid nästa balja och väntar, och skrapar.
 
Jag tror hon lade sig till med beteendet hos förrförra ägaren. Som jag förstått det stod hon en del på box och med spån som strö. Det fanns inget att äta under ett antal timmar. Då är det lätt att locka fram det ursprungliga beteendet, att skrapa efter foder.
 
Jag tänkte på det när jag såg rådjuren gräva i snön i helgen. De skrapar fram gräs att äta under snön. Precis som många andra djur, och även hästar, kan göra.
 
Så det ligger nära till hands att en häst som är hungrig börjar skrapa i marken. Eller för den delen banka i boxdörren med framhoven. Hon kan det också. Det är väldigt lätt att etablera ett sådant beteende om man "belönar" det genom att komma med foder.
 
En del försöker straffa bort det genom att ryta, eller kanske till och med vifta eller slå. Men dålig uppmärksamhet är bättre än ingen uppmärksamhet, så det brukar inte fungera som metod att eliminera sådant skramlande. Kanske snarare förstärker det.
 
Om man vill få bort ett sådant beteende får man istället ignorera. Alltså inte straffa och inte belöna. Bara vänta tills de slutar. Många gånger...
 
När Desolett bankar i stallet får hon inget alls. Hon får vänta på foder tills det är lugnt.
 
Nu är hon ju sällan där, utan står ute och skrapar medan jag redan är på väg. Hon får sin "belöning" eftersom det inte är så mycket att välja på ute. Och eftersom det ju inte gör något att hon står där och vevar lite stilla med sitt framben.
 
 
1 kommentar
Anna O

Det där är ju ett klassiskt exempel på ett beteende som man måste ha tänkt på före om man ska undvika att förstärka det. Så där klassiskt, som med hundar som tigger vid bordet och barn som tjatar om godis i affären. Ja, det är förstås ingen slump att det i alla tre fallen handlar om att kommunicera att man vill ha mat - det mest grundläggande överlevnadsbeteendet! Klart att naturen har utrustat oss med mekanismer för att snabbt lära oss vad som fungerar för det ändamålet.

Men det är intressant att ta ett steg tillbaka och fundera på i hur stor mån det är ett problembeteende egentligen? Det är definitivt ett problembeteende för hästar som står mycket på stall, det blir bullrigt och stökigt om det är många hästar som står och bankar och skrapar. Fast det viktigaste är väl då egentligen att de slipper stå inne så mycket! Strängt taget är det kanske till och med mer praktiskt i ditt fall att Desolett står och väntar vid den andra baljan och viftar med frambenet, än att hon hänger på grinden och vill vara först!

Svar: Ja, hon är för söt där hon står och väntat och gör sig till! Inne är det inte lika kul, som sagt.
Stuteri Kry