Svinaktigt!

Nog för att jag sett hur vildsvinen härjat både här och där de senaste åren. Och det har varit vissa av grannarnas åkrar som varit hårt angripna, uppbökade om och om. Lite grann även hos oss, men bara mindre fläckar. Och nog har jag sett att det blivit mer och mer gott om vildsvin, ibland har man till och med sett de skygga djuren.
 
Så jag borde väl varit förberedd. Men ändå blev jag överraskad när de på en natt hade farit fram hårt och bökat upp en hel del på våra sommarbeten. Det var som en dålig plöjning. Stora öppna hål och uppbökade tuvor.
 
De hade varit mest intensiva där det vuxit ogräs, som nässlor och kvickrot - det verkar mest populärt att gräva dessa rötter. Så på det viset inte någon katastrof. Ännu så länge har de låtit vallarna där vi slår vårt foder vara. Där blir det värre, för man vill ju inte ha jord i fodret.
 
Men om de fortsätter i den här takten så blir det inte bra. Det här är hästarnas sommarbete, och visst finns det stora ytor orörda, men om de hann allt detta på en natt mellan förra fredagen och lördagen så kan det snart se ännu sämre ut.
 
Jag är inte jägare själv, men jag har förstått att de är svåra att jaga. Och så mycket annat finns väl inte. Jag är ju inte precis den första som drabbas, och säkert inte den sista heller.
 
Det står i tidningen när någon får sin trädgård uppbökad. Men faktiskt tycker jag att det är värre när de förstör mark som ska producera grödor för foder eller livsmedel. Och visst skrivs det en del om det också, men jag har inte sett någon riktig lösning. Jag vet att jägarna här gör sina insatser, men jag tror vi alla också ser att det behövs mera.
 
1 kommentar
Anna O

De är ett ganska stort trafikproblem också. Verkligen ett dilemma. Vi människor har svårt att hålla dem stången. Förra vintern var jag på väg hem med kollegor från ett besök i norra Spanien. Vi körde inom hastighetsgränsen, kanske 90, på en raksträcka med god sikt, strax efter att det blivit helt mörkt. Plötsligt dök de bara upp precis framför oss, dunk och duns, det som visade sig vara en sugga och en unge. Som tur var dog de direkt och med oss hände inte mer än att bilen fick bogseras. När polisen kom sa de att det var viltolyckor varenda vecka på den sträckan. Med detta vill jag väl egentligen mest säga att vildsvinen är ett stort problem på många håll där det finns mer natur. Eller, deras sätt att leva och vårt sätt att leva krockar, om man vill se det mindre människocentrerat.

Svar: Usch, ja. De är säkert inte roliga att krocka med. Slipper gärna det. Tur det gick rätt bra ändå.
Stuteri Kry