Hänga med hästarna

Brusali fick inte följa med Aska på uteritt i förra veckan. Istället tog jag med mig Zizou och promenderade med Ella som red Aska.
Han har varit med många promenader tidigare, men då oftast i koppel. Han går nästan alltid lös när vi är ute själva, men ihop med häst har jag valt att hålla i. Nu tyckte jag dock att han började förstå att vara lagom trygg med hästarna. Jag vill inte att han ska vara rädd och stressad, för då blir det lätt en massa skällande. Men han måste förstå att hästar är stora, och att de inte alltid är snälla mot en hund.
Så när jag är i hagen får han antingen vara parkerad utanför, där han sitter snällt lös och väntar för det mesta, eller alldeles nära mig.
 
Jag gjorde lite lika när vi följde med på ridturen. Han fick vara med mig, och vi tränade på att hänga med, utan att komma ivägen för hästen. Det gick jättebra, och han hade inte minsta tendens att jaga ens när Ella och Aska susade iväg i galopp.
Som nästan alltid så tog han en pinne så fort vi vänt hemåt. Att bära pinnar bortåt är ju dumt, så det gör han inte. Men hemåt kan han ha med en och samma i flera kilometer. Vi har ett litet lager utanför huset nu.
En dag senare fick han följa med till Grevagården och hingstpremieringen för fjordhästar. Han älskade att hälsa på alla snälla människor och fick mycket mysigt magkliande. Sedan sov han lugnt och fint vid mina eller någon annans fötter på läktaren.
När det började bli långtråkigt kom en flicka som också hade lite tråkigt, och Klara tog med sig Zizou ut en stund. Jag tror båda uppskattade det mycket!
 
Jag blev imponerad när jag skulle gå på toaletten i en paus. Jag tänkte ta en liten sväng med Zizou efter det, så jag gick bara kort ute innan jag kom till dörren för toaletter. När Zizou såg att jag skulle gå in där, på en plats han aldrig varit, så förstod han direkt att det var läge att ta chansen att kissa innan man går in. Så han svängde ut i gräset och klarade av även sina behov. Han är härlig att ha med sig!
 
0 kommentarer